Niezdrowe jajka? Obalamy mity

Hanna Walenczykowska
Białko jaja uważane jest za wzorcowe, do niego porównuje się wszystkie inne białka, zawarte np. w mięsie
Białko jaja uważane jest za wzorcowe, do niego porównuje się wszystkie inne białka, zawarte np. w mięsie Fot. Dariusz Bloch
Jajo symbolem życia nie jest bez powodu - zawiera ono substancje, z których organizm buduje własne białka. Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, nawet cholesterol żółtka nie jest szkodliwy.

Jajo jest jednym z najlepszych i najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Zawiera proteiny, prawie wszystkie witaminy (z wyjątkiem witaminy C), karotenoidy, cholinę, niacynę, lecytynę oraz cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen i jod. Ponadto białko jaja ma optymalny dla człowieka skład aminokwasów i jest pożądanym budulcem organizmu.

Wzorcowe białko

- Jajko rzeczywiście jest produktem o wysokiej wartości spożywczej - przyznaje Monika Ameryk, dietetyczka Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr. Jana Biziela. - Białko, które jest w jaju, uznaje się za wzorcowe, stuprocentowe, do którego odnosi się inne białka, zawarte na przykład w mięsie lub w produktach roślinnych.
Cenne substancje odżywcze zawarte są również w żółtku. Ale wielu ludzi uważa, że zawiera ono również substancje niekorzystne dla organizmu, np. cholesterol.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, można zjeść około 10 jaj tygodniowo. Podstawą jest urozmaicona dieta.

- Nie trzeba się go bać - uważa Monika Ameryk. - Większość cholesterolu produkowana jest przez wątrobę.
Jeszcze kilka lat temu mówiono o tym, że w ciągu tygodnia można zjeść jedynie dwa jajka. Dziś pogląd ten się bardzo zmienił.
- Według Światowej Organizacji Zdrowia, dopuszcza się spożycie około 10 jaj tygodniowo - mówi Monika Ameryk. - Niektórzy spożywają po kilka jaj dziennie i nie mają z tego powodu żadnych kłopotów zdrowotnych. Podstawą jest urozmaicona dieta.
Przyjmuje się, że ograniczyć spożycie jaj powinny osoby, które mają problemy z pęcherzykiem żółciowym i trzustką.

Pozostałości stawonogów, dżem, który nie jest dżemem. Bulwer...

Nie tylko kurze

Ptasie jaja mają różny skład. Uważa się, że np. jaja przepiórcze są bardziej wartościowe od kurzych. Zawierają one nieco więcej żelaza, miedzi, witamin z grupy B i mają mniej cholesterolu. Niekiedy kupuje się jaja kacze bądź gęsie, ale są one bardziej ciężkostrawne.

- Nie robi się z nich jajecznicy, dobrze sprawdzają się w wypiekach - dodaje Monika Ameryk.
Jaja strusie, które również dostępne są na rynku, należą także do produktów wyróżniających się wysoką wartością odżywczą.
Jaja praktycznie można łączyć ze wszystkim. Bardzo smaczne i wartościowe połączenie składników różnego pochodzenia występuje np. w jajku faszerowanym szynką i zieloną pietruszką.

- Jajo gotuje się na półmiękko, wyciąga żółtko, kroi szynkę w drobne kosteczki, dodaje posiekaną pietruszkę, dodaje jogurt lub majonez, miesza i nakłada na białko - radzi Monika Ameryk i podkreśla: - Najlepszą obróbką termiczną jest gotowanie jajka na miękko. W zależności od wielkości przez 3-3,5 minuty.

Ile zarabiają pracownicy Lidla, Biedronki, Tesco? Zarobki są...

Polub "Express" na Facebooku

Wideo

Materiał oryginalny: Niezdrowe jajka? Obalamy mity - Express Bydgoski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3