Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Małopolanka w drodze po tytuł najpiękniejszej. Na swoim koncie ma już sporo osiągnięć

NOWE
Małopolanka w drodze po tytuł najpiękniejszej. Na swoim koncie ma już sporo osiągnięć

Mauro zdoła przechytrzyć Ursulę i przejąć dokumenty?

NOWE
Mauro zdoła przechytrzyć Ursulę i przejąć dokumenty?

Polecamy

Zderzenie dwóch osobówek na DK60 w Makowicy

Zderzenie dwóch osobówek na DK60 w Makowicy

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Jak pozbyć się moli spożywczych? Srebrne kulki to całkiem nowy sposób na te szkodniki

Jak pozbyć się moli spożywczych? Srebrne kulki to całkiem nowy sposób na te szkodniki