Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nauczycielki ZSZ nr 4 w "Dzień dobry TVN " [WIDEO]

Izabela Ossowska
Izabela Ossowska
TVN
Agnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska, nauczycielki z ZSZ nr 4 w Ostrołęce zaprezentowały regionalne przysmaki kuchni kurpiowskiej w Dzień Dobry TVN.

Agnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska - dwie panie z Kurpiowszczyzny odwiedziły 21 czerwca studio Dzień Dobry TVN. Panie zaprezentowały przepisy na słodkie dania wykorzystywane w XIV-XVII wieku.

- Dziś chcemy pokazać kuchnię kurpiowska z tej nieco słodszej strony. Chcemy pokazać, że na bazie miodu, mąki żytniej, chleba razowego, wypiekano różne cuda np. tort kurpiowski, który był charakterystyczny dla wesel kurpiowskich - mówiła Agnieszka Wojtasik.

Panie do studia zaprosiła Katarzyna Chętnik, prawnuczka Patrona szkoły Adama Chętnika, która 7 czerwca była gościem szkoły. Wraz z nią do ZSZ nr 4 przyjechał Mikołaj Rey – potomek polskiego rodu hrabiowskiego, współwłaściciel polskiego zamku (Montresor) we Francji, uczestnik programu kulinarnego „ Master Szef” .

Tematem współpracy na prośbę Katarzyny Chętnik było sporządzenie przez panią Agnieszkę Wojtasik i panią Elżbietę Stepnowską potraw regionu kurpiowskiego do książki kulinarnej zawierającej przepisy spisane przez Adama Chętnika, a polecane przez Mikołaja Reya. Premiera książki odbędzie się w sierpniu.

Sporządzone przez panią Agnieszkę i panią Elżbietę potrawy to: tort makowy, tort z razowego chleba, kisiel śmietankowy, racuchy drożdżowe, hreczuchy, pierniki z żytniej mąki. Degustatorem potraw był gość honorowy - Mikołaj Rey.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki