Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasi mieszkańcy nagrodzeni Laurem Marszałka 2016 [ZDJĘCIA+WIDEO]

red
Poznaliśmy nagrodzonych Laurem Marszałka 2016. To była jubileuszowa, bo dziesiąta, edycja tego konkursu.

W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych i firmy. W każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego rywalizowało blisko 150 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 15 najlepszych. Komisja nie miała łatwego zadania – zgłoszone produkty nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie się prezentowały, dlatego jury przyznało dodatkowe wyróżnienie 7 smakołykom.

Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.

Podczas gali wręczono dyplomy członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze czterem nowym przedstawicielom. Dołączyli do niej Bartłomiej Czyż i Katarzyna Remiszewska – Prosto z Pola, Monika Żurawska – Siedlisko Leluja, Małgorzata Elis-Elpak Jacek Elis, Kamil Świderski – Sery Cieciszewskie.

Laur Marszałka 2016, nagrodzone produkty:

Producenci indywidualni

- wyroby piekarnicze – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (pow. przasnyski);

- wyroby piekarnicze (wyróżnienie) – sójka wrzoska, Kamila Kawińska z Wrzosa (pow. radomski);

- wyroby cukiernicze – najsłodsze marzenie, Jadwiga Wołynik z Legionowa;

- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – smalec kurpsioski z dodatkiem łogórka kisonego, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (pow. ostrołęcki);

- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – pierś gęsia z Łysobyk, Wiesław Więch z Ossowa (pow. wołomiński);

- ryby i przetwory rybne – faszerowany szczupak znad Plewki, Teresa Woźniak Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolina Plewki” z Przyłęka (pow. zwoleński);

- produkty mleczarskie – ser domowy z czarnuszką, Dorota Dyga z Gąsiorowa (pow. legionowski);

- produkty mleczarskie (wyróżnienie) ­– trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce, Katarzyna Białoskórska z Płocka;

- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – chrzan na occie jabłkowym, Jerzy Stefański z Brzozówki (pow. nowodworski);

- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) – powidła śliwkowe z jałowcem, Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński);

- miody – miód faceliowy, Agnieszka Komorowska „Pasieka Pod Gruszami” z Czarnego Ługu (pow. radomski)

- napoje – nalewka nadbużańska owocowa-mirabelka, Ewa Mitowska z Seroczyna (pow. siedlecki);

- napoje (wyróżnienie) – miód pitny „Kurpik” dwójniak, Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek (pow. ostrołęcki).

Producenci rynkowi:

- wyroby piekarnicze – chleb żytni 100 proc., Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie;

- wyroby cukiernicze – pączki BIO, Piekarnia Gzik Violetta-Janiak z Sochaczewa;

- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – kiełbasa krucha, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa (pow. makowski);

- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – staropolski pasztet z gęsi, Bożena Julia Polak Stojanowa Zaścianek Polski z Siedlec;

- produkty mleczarskie – ser pikserki, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu;

- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – syrop z pigwowca, Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński);

- miody – perła urzecza – miód nawłociowy, Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk w Cieciszewie (pow. piaseczyński);

- miody (wyróżnienie) – miód nektarowy malinowy, Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej (pow. radomski);

- napoje – nalewka z mirabelki, Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński z Ciechanowa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki