W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych i firmy. W każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego rywalizowało blisko 150 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 15 najlepszych. Komisja nie miała łatwego zadania – zgłoszone produkty nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie się prezentowały, dlatego jury przyznało dodatkowe wyróżnienie 7 smakołykom.
Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.
Podczas gali wręczono dyplomy członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze czterem nowym przedstawicielom. Dołączyli do niej Bartłomiej Czyż i Katarzyna Remiszewska – Prosto z Pola, Monika Żurawska – Siedlisko Leluja, Małgorzata Elis-Elpak Jacek Elis, Kamil Świderski – Sery Cieciszewskie.
Laur Marszałka 2016, nagrodzone produkty:
Producenci indywidualni
- wyroby piekarnicze – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (pow. przasnyski);
- wyroby piekarnicze (wyróżnienie) – sójka wrzoska, Kamila Kawińska z Wrzosa (pow. radomski);
- wyroby cukiernicze – najsłodsze marzenie, Jadwiga Wołynik z Legionowa;
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – smalec kurpsioski z dodatkiem łogórka kisonego, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (pow. ostrołęcki);
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – pierś gęsia z Łysobyk, Wiesław Więch z Ossowa (pow. wołomiński);
- ryby i przetwory rybne – faszerowany szczupak znad Plewki, Teresa Woźniak Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolina Plewki” z Przyłęka (pow. zwoleński);
- produkty mleczarskie – ser domowy z czarnuszką, Dorota Dyga z Gąsiorowa (pow. legionowski);
- produkty mleczarskie (wyróżnienie) – trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce, Katarzyna Białoskórska z Płocka;
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – chrzan na occie jabłkowym, Jerzy Stefański z Brzozówki (pow. nowodworski);
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) – powidła śliwkowe z jałowcem, Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński);
- miody – miód faceliowy, Agnieszka Komorowska „Pasieka Pod Gruszami” z Czarnego Ługu (pow. radomski)
- napoje – nalewka nadbużańska owocowa-mirabelka, Ewa Mitowska z Seroczyna (pow. siedlecki);
- napoje (wyróżnienie) – miód pitny „Kurpik” dwójniak, Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek (pow. ostrołęcki).
Producenci rynkowi:
- wyroby piekarnicze – chleb żytni 100 proc., Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie;
- wyroby cukiernicze – pączki BIO, Piekarnia Gzik Violetta-Janiak z Sochaczewa;
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – kiełbasa krucha, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa (pow. makowski);
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – staropolski pasztet z gęsi, Bożena Julia Polak Stojanowa Zaścianek Polski z Siedlec;
- produkty mleczarskie – ser pikserki, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu;
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – syrop z pigwowca, Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński);
- miody – perła urzecza – miód nawłociowy, Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk w Cieciszewie (pow. piaseczyński);
- miody (wyróżnienie) – miód nektarowy malinowy, Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej (pow. radomski);
- napoje – nalewka z mirabelki, Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński z Ciechanowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?