W skrócie
Naturalne lody
Naturalne lody mogą być dużo zdrowsze i smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Sami możemy wybrać, jakie składniki do nich trafią i ile dodamy do nich cukru. Dzięki temu taka przekąska nie tylko orzeźwi nas w upalne dni, ale i nie zakłóci naszej diety.
Tradycyjne lody robi się z dodatkiem jajek, śmietanki i cukru. By szybko uzyskać odpowiednią konsystencję, można pomóc sobie specjalną maszynką do lodów. Nie jest to jednak niezbędne.
Warto sięgać po przepisy na lody owocowe, które można bardzo łatwo i szybko przygotować, bez konieczności użycia maszyny. Wystarczy połączyć zmiksowane owoce z jogurtem naturalnym i zamrozić.
Pyszne lody owocowe zrobimy np. z:
- truskawek,
- bananów,
- brzoskwiń,
- malin.
Mamy dla ciebie przepis na naturalne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Owoce przed zmiksowaniem warto podpiec w piekarniku. Dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy, będą też miały mniej wody, a skórkę będzie można łatwo zdjęć.
Obrane brzoskwinie wystarczy zmiksować z jogurtem greckim i doprawić do smaku miodem lub cukrem. Masę można przelać do specjalnych pojemniczków na lody na patyku lub po prostu do pojemnika spożywczego. Po około 3 godzinach w zamrażarce można je podawać.
Lodów nie trzeba mieszać w trakcie mrożenia. Można po godzinie rozbić je delikatnie widelcem, ale nie jest to konieczne. By łatwiej się nakładały wystarczy wyjąć je na ok. 5 minut wcześniej z zamrażalnika.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować naturalne lody jogurtowo-śmietankowe:
Przepis na lody jogurtowo-brzoskwiniowe bez konserwantów
(porcja dla 6 osób, czas: 20 minut pieczenie brzoskwini, 5 minut przygotowanie lodów, 3 godziny chłodzenie)

Składniki:
- 4 brzoskwinie,
- 400 g jogurtu greckiego lub jogurtu gęstego,
- cukier puder lub miód do smaku.
Jak zrobić naturalne lody jogurtowo-brzoskwiniowe?
- Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Ułóż brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Wyjmij brzoskwinie z piekarnik i przestudź.
- Obierz każdy owoc ze skórki i przełóż do wysokiego naczynia. Zmiksuj brzoskwinie blenderem.
- Dodaj jogurt i ponownie zmiksuj całość przez kilka sekund, aby do połączenia masy.
- Dopraw lody cukrem pudrem, sprawdzaj smak, w razie potrzeby dodaj więcej cukru.
- Przelej masę do pudełka spożywczego i schowaj do zamrażarki na 3 godziny. Po godzinie możesz je delikatnie przemieszać widelcem (dobrym pomysłem jest także przygotowanie lodów w specjalnych pojemniczkach z patyczkiem).
- Wyjmij lody z zamrażalnika na 5 minut przed podaniem, by łatwiej się nakładały.
Najprostszy przepis na lody naturalne jogurtowo-brzoskwiniow...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Przepis na pikantne trójkąciki
- Ciasto arbuz to przebój lata. Przepis na wyjątkowy smakołyk z galaretką
- Zrób deser, tort albo "bałagan" na Dzień Ojca. Najlepsze przepisy
- Kremówka bez pieczenia, najlepszy przepis na upalne dni. Palce lizać!
- Kurczak w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad
- Sernik bez sera. To ciasto cię zaskoczy. Sprawdź nasz przepis
Pij soki na zdrowie

Silvercrest Kitchen Tools
Silvercrest Kitchen Tools Wyciskarka wolnoobrotowa SSJBK 300 B2, 300 W
Opis produktu wyciskarka wolnoobrotowa SSJBK 300 B…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?