W skrócie
Remigiusz Rączka radzi, jak zrobić przetwory z ogórków
Remigiusz rączka to cieszący się popularnością śląski kucharz. W jednym z odcinków „Rączka gotuje”przedstawił on kilka przepisów na przetwory, m.in. ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki lub zmyftgórki. Poleca zrobić do nich zalewę z dodatkiem musztardy, papryki i marchewki. Wyjątkowy smak to zasługa przyprawy curry. Przepis spotkały się z uznaniem internautów. „Panie Remigiuszu jak zwykle smacznie i sprawnie przekazany przepis” – napisał jeden z nich. „Jak zawsze pysznie!”– dodał inny.
Przepis Remigiusza Rączki na zymft ogórki
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na ok. 6 słoików
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- pół cebuli,
- pół czerwonej papryki,
- 1 marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 liście selera,
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 8 sztuk ziela angielskiego,
Zalewa:
- 2 l wody,
- 2 łyżki soli,
- 8 łyżek cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka curry,
- 200 ml octu.
Jak zrobić ogórki w musztardzie bez obierania?
- Najpierw należy przygotować zalewę. Do ugotowanej wody dodaj miód, sól, cukier, musztardę, ocet i curry. Wymieszaj.
- Pokrój paprykę w paseczki.
- Marchewkę pokrój w plasterki.
- Cebulę pokrój na cząstki.
- W słoikach ułóż paprykę, marchewkę, liście selera, po jednym ząbku czosnku, po listku laurowym, kilka zieli angielskich i ziaren gorczycy.
- Ogórki pokrój w poprzek i ułóż w słoikach pionowo.
- Całość zalej zalewą. Zakręć
- Pasteryzuj ok. 30 minut w piekarniku na 150-160 stopni.
Remigiusz Rączka i jego kuchnia
Remigiusz Rączka jest kucharzem znanym m.in. z autorskiego programu kulinarnego „Rączka gotuje”, nadawanego głównie w TVP Katowice. Pochodzi z Wodzisławia Śląskiego. Przez wiele lat pracował w hotelarstwie, gastronomii oraz prowadził restauracje.
Znany kucharz reprezentował Polskę, gotując na EXPO 2020 w Dubaju. Serwował tam oczywiście śląskie przysmaki. Obecnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych oraz na kanale na YouTube.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?