MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na wzmocnienie zrób domowy sok z rokitnika. Za tę bombę witamin zimą sam sobie podziękujesz. A w smaku to prawdziwy rarytas

Anna Daniluk
Domowy sok z rokitnika możesz doprawić cynamonem i przygotować rozgrzewający napój na przeziębienie.
Domowy sok z rokitnika możesz doprawić cynamonem i przygotować rozgrzewający napój na przeziębienie. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Pomarańczowe owoce rokitnika obfitują w witaminę C. W sklepach ze zdrową żywnością sok z rokitnika można odnaleźć na półce z superfoods, czyli superżywnością. To tak zwana żywność funkcjonalna, czyli mającą konkretne zadanie do wykonania. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobił ten napój samemu. Zachęcam cię do przygotowania soku z rokitnika do herbaty, która wesprze powrót do zdrowia w czasie przeziębień.

W skrócie:

Domowy sok z rokitnika można pić samodzielnie lub używać jako dodatek do innych napojów, na przykład herbaty, koktajli czy smoothie. Jego wyrazisty, kwaśny smak doskonale komponuje się także z miodem i imbirem, tworząc rozgrzewający napar na jesień. Może również służyć jako baza do przygotowania galaretek, dżemów czy sosów. Poznaj przepis na sok z rokitnika jak z babcinej spiżarni.

Sok z rokitnika – przepis do spiżarni

Liczba porcji: 4-6 porcji (1,5 l soku).

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców rokitnika,

  • 200 g cukru,

  • 1 litr wody,

  • sok z jednej cytryny.

Jak zrobić sok z rokitnika na zimę?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ostrożnie umyj owoce rokitnika pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i liście. Owoce rokitnika są bardzo delikatne, dlatego warto uważnie je oczyszczać, aby nie uszkodzić ich powierzchni.

  2. Wstaw umyte owoce do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż owoce zaczną pękać i wydzielać sok.

  3. Potrwa to około 15 minut. Ważne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć witaminy zawarte w rokitniku.

  4. Gdy owoce będą miękkie, zdejmij garnek ze źródła ciepła. Powstałą masę przetrzyj przez sitko lub użyj blendera ręcznego, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  5. W przypadku zbyt gęstego soku rozcieńcz go przegotowaną wodą.

  6. Następnie dosyp cukier do smaku, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli lubisz bardziej kwaśny smak, możesz dolać sok z cytryny.

  7. Powstały sok z rokitnika przelej do wyparzonych butelek lub słoików. Zamknij energicznym ruchem, sprawdź szczelność zakrętek i przechowuj w lodówce.

  8. Domowy sok z rokitnika można również pasteryzować, dzięki temu będzie dłużej nadawał się do spożycia.

Niech ten prosty i szybki przepis na zdrowy sok z rokitnika będzie inspiracją do robienia domowych przetworów. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki