W skrócie:
Książka „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” autorstwa Malwiny Bareły to czwarta propozycja z serii publikacji dotyczących posiłków do szkoły i pracy. Tym razem popularna blogerka kulinarna zaproponowała 159 przepisów z różnych kuchni narodowych. W szczególności są to propozycje na śniadania i obiady na wynos. Poza kluczem geograficznym Malwina Bareła w przemyślany sposób wprowadziła kategorię sezonowości oraz przy każdym daniu zawarła wskazówkę zero waste, która zachęca do korzystania wybranego składnika w innej potrawie lub inne danie potraktować jako bazę do kolejnego przysmaku. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje, a przy okazji nie zmarnujesz też pieniędzy ani czasu. Według niej warto też łączyć codzienne gotowanie z gotowaniem na wynos. W końcu twoja kolacja może być też lunchem do pracy. Idealne proste smaczne i nie wymaga profesjonalnych umiejętności kulinarnych.
Szaszłyki z kurczaka w marynacie orzechowej – przepis do lunchboxu
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 pierś kurczaka (250 g),
sól do smaku,
40 g gładkiego masła orzechowego,
2 łyżki zimnej wody,
20 g oleju,
1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
1/2 łyżeczki curry w proszku,
1 łyżka octu z czerwonego wina,
2 ząbki czosnku,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku (lub więcej do smaku),
1 łyżeczka startego imbiru.
Jak zrobić kurczaka w marynacie orzechowej?
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą.
Pozostałe składniki blendujemy, a powstałą marynatą nacieramy mięso. Jeśli jest zbyt gęsta, rozrzedzamy ją odrobiną wody.
Kurczaka odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmujemy go z lodówki 30 minut przed planowanym gotowaniem.
Mięso nabijamy na szpikulce i układamy na blaszce.
Szaszłyki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzałka góra – dół). Szaszłyki można przygotować także na grillu. Podajemy je na ciepło.
Danie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Poznaj przepis na ciasteczka kowboja
Z czym podawać szaszłyki z kurczaka w sosie orzechowym?
To danie można również przygotować na grillu ogrodowym na wiosnę i w trakcie lata. Poza nim można je również ugrillować na specjalnej patelni. Malwina Bareła zachęca, aby podawać je z prostymi chlebkami z patelni, sałatką z pomidorów posypaną czarnuszką i aromatycznym żółtym od kurkumy ryżem z rodzynkami. Z pewnością taki obiad nasyci na długo!
Przepis z książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?