Spis treści
Do zrobienia rustykalnej tarty potrzebujesz tylko składniki na kruche ciasto, owoce i kilka dodatków. Upieczesz ją na zwykłej blaszce do pieczenia, a w oczekiwaniu na gotowe galette zdążysz oglądnąć odcinek serialu. Przygotuj śliwki oraz pozostałe składniki i do dzieła!
Tarta rustykalna ze śliwkami. Prosty przepis na śliwkowe galette
Czas przygotowania: 40 minut + 40 minut pieczenia
Porcja: ok. 8 kawałków
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki (pszenna, orkiszowa razowa)
4 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
140 g zimnego masła
1 jajko
na nadzienie:
400 g śliwek (odpestkowane i pokrojone w ćwiartki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania tarty (opcjonalnie)
Jak zrobić tartę rustykalną ze śliwkami?
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i masło pokrojone w kosteczkę. Miksuj mieszadłem robota kuchennego (przez ok. 1 minutę) lub rozcieraj dłońmi albo siekaj nożem na stolnicy, aż do powstania drobnych okruszków ciasta.
Dodaj jajko i miksuj lub zagniataj ręką do momentu, aż ciasto połączy się i będzie gładkie.
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na stolnicy i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Kiedy ciasto się schładza, przygotuj nadzienie ze śliwek. Umyj owoce, usuń pestki i pokrój w ćwiartki.
Przygotowane śliwki włóż do miski, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Aby ciasto nie przyklejało się do wałka, użyj dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Średnica tarty powinna mieć ok. 40 cm.
Delikatnie przenieś ciasto na blachę. Ściągnij górny arkusz papieru.
Układaj przygotowane śliwki, zaczynając od środka. Zostaw kilka centymetrów ciasta bez owoców i zawiń je na śliwki. Możesz pomóc sobie silikonową łopatką.
Tak przygotowaną tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut, aż będzie mieć złoty kolor. Upieczone ciasto ze śliwkami możesz oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakuje też z dodatkiem gałki lodów. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oto śliczna żona Krzysztofa Stanowskiego - zdjęcia. Marta spełnia się jako dietetyk
- Mężczyźni o tych imionach są najgorszymi mężami. Mają trudny charakter
- Oto najśmieszniejsze nazwy miejscowości w Polsce! To nie jest żart. One istnieją!
- Felicjan Andrzejczak: "Jolka" była moim przekleństwem - WYWIAD WIDEO