Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na odporność probiotyki

Iza Wysocka
Bakterie, nie tylko wywołują choroby, ale pomagają nam również chronić się przed atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Żyją wszędzie - na zewnątrz i wewnątrz naszego ciała. Dorosły człowiek współdzieli swój organizm z ok. 2 kilogramami bakterii. Większość z nich bytuje w naszym przewodzie pokarmowym. Ponieważ spożywamy coraz więcej leków i przetworzonej żywności, dobrze gdy czasami uzupełnimy zapasy bakterii. Tylko gdzie ich szukać?

Specjalnie przygotowanym źródłem probiotycznych bakterii są jogurty, serki i inne przetwory mleczne zawierające probiotyki. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w tych produktach pomagają odbudować i wzmocnić naturalną florę bakteryjną obecną w jelitach. Żeby produkt faktycznie mógł zostać uznany za probiotyczny, powinien zawierać odpowiednią ilość bakterii - powyżej 10 mln żywych komórek bakterii w 1 ml. Jeśli na opakowaniu nie znajdziemy nazwy rodzaju, gatunku i szczepu bakterii, istnieje ryzyko, że produkt jest probiotyczny tylko z nazwy. Producent, który zadał sobie wiele trudu, żeby wzbogacić jogurty lub inne produkty w kultury probiotycznych bakterii, chętnie się tym pochwali.
Dobrym źródłem bakterii kwasu mlekowego są też produkty poddane procesowi kiszenia. Np. znana nam dobrze kiszona kapusta. Kiszenie żywności to bardzo stary i naturalny sposób jej konserwowania. W procesie fermentacji mlekowej, cukry proste zamieniane są na kwas mlekowy. Żywność poddana procesowi kiszenia jest odporna na rozwój niechcianych mikroorganizmów, dzięki czemu długo zachowuje świeżość i nadaje się do spożycia.

Kiszona kapusta jest zdrowym dodatkiem do obiadu - jest dobrym źródłem witaminy C ( 100 g kiszonej kapusty to ok. 30 mg witaminy C), ma mało kalorii, wzbogaca smak potraw.

W okresach obniżonej odporności, po antybiotykoterapii, zatruciach pokarmowych czy w trakcie tzw. grypy żołądkowej, kiedy naturalna flora bakteryjna wymaga odbudowy, pomóc mogą specjalnie przygotowane preparaty. Dziś mamy do dyspozycji wiele preparatów, które dobierać możemy sami, w zależności od indywidualnych potrzeb. Oprócz preparatów zawierających szczepy bakterii znajdziemy na aptecznych półkach również prebiotyki i synbiotyki. Różnią się między sobą nie tylko nazwą, ale przede wszystkim sposobem działania. Prebiotyki to substancje, które ułatwiają wzrost prawidłowej flory bakteryjnej. Preparaty te nie zawierają żywych bakterii, ale stymulują ich wzrost. Do naturalnych prebiotyków, które spożywać możemy każdego dnia należą np. błonnik i skrobia. Synbiotyki natomiast zawierają zarówno substancje prebiotyczne, jak i bakterie. Dzięki temu dostarczają bakterii, które są niezbędne, a także pomagają wytworzyć w jelicie odpowiednie do ich rozwoju warunki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki