Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marchew na dobre widzenie, a seler naciowy na mocne kości. Trwa kampania prozdrowotna

oprac. (uk)
Warzywa i owoce warto mieć na co dzień w swojej diecie
Warzywa i owoce warto mieć na co dzień w swojej diecie pixabay.com
Czy zastanawialiście się kiedyś co wyglądem przypomina plaster pomidora? To przecież dwie komory i dwa przedsionki serca! Z kolei cebula w przekroju to ogromne powiększenie pojedynczej komórki organizmu. I w końcu seler naciowy do złudzenia kształtem przypominający ludzkie kości. To podobieństwo wcale nie jest przypadkowe!

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizuje ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

W akcję zaangażowana jest m.in. Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk i ekspert kampanii. To ona objaśnia, co kryje się za kształtem niektórych warzyw i owoców oraz jakie składniki w nich zawarte są cenne dla naszego organizmu. Z kolei Marcin Budynek, szef kuchni i ambasador kampanii podpowiada, jak dobrze wykorzystać ich potencjał kulinarny, serwując niebanalne przepisy do wypróbowania w zaciszu domowej kuchni.

Czytaj też: Jakie warzywa i owoce jeść zimą? Nie masz pojęcia, ile dobra jest... w brukselce!

Często stojąc przed sklepową półką lub straganem wybieramy do koszyka produkty, które ładnie wyglądają, apetycznie pachną, są nam potrzebne do przygotowania konkretnej potrawy lub kusi nas promocyjna cena. Warto jednak sięgać po lokalne owoce i warzywa, które oprócz smakowitego wyglądu, przyniosą także ukojenie naszym narządom oraz wpłyną na poprawę stanu zdrowia.
Zobaczcie co dają nam poszczególne warzywa i owoce.

Marchew na dobre widzenie - Plasterek marchwi wygląda jak ludzkie oko – jest źrenica, tęczówka i promieniste linie.

- Swój soczyście pomarańczowy kolor zawdzięcza ona beta-karotenowi, który w organizmie przekształca się w witaminę A - mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspert kampanii. - Witamina ta niezbędna jest w procesach prawidłowego widzenia. Niedobory witaminy A w codziennej diecie przejawiają się problemami z widzeniem w ciemności, tzw. „kurza ślepota”.

Marchew to powszechnie stosowane warzywo w codziennej kuchni - dodaje szef kuchni Marcin Budynek, ambasador kampanii. - Proponuję zaserwować ją w formie makaronu – domowe spaghetti z marchewki z ogrodowym pesto to propozycja idealna dla wszystkich.

Czytaj też: Zobacz jakie warzywa mają najwięcej witamin

Seler naciowy na mocne kości - Seler naciowy wyglądem przypomina ludzkie kości.

– Seler naciowy to skarbnica składników mineralnych – ma najwięcej fosforu i wapnia wśród warzyw korzeniowych. Te dwa składniki mineralne warunkują prawidłową budowę kości – zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska.

Czytaj też: Zimą możesz mieć świeże warzywa z ogródka. Zobacz, co posadzić

Pomidor na spokojne serce - Pomidor, jak serce – ma cztery komory i jest czerwony.

– Zawarty w pomidorach likopen, nadający charakterystyczną barwę ma silne działanie antyoksydacyjne - zapewnia ekspertka. - Skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które powstają również pod wpływem silnego stresu mając negatywny wpływ na pracę serca. Dodatkowo, likopen obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu nie przyczepia się on do ścian naczyń krwionośnych i tym samym zapobiega miażdżycy. Jest do doskonały sposób na ochronę serca przed chorobą wieńcową i zawałem.

– Pomidor to prawdziwy król w kuchni - dodaje kucharz kampanii. - Z pewnością każda gospodyni docenia jego potencjał kulinarny. A co, gdyby podać go domownikom w nieco odmienny sposób niż zwykle? Zachęcam do wypróbowania przepisu na pieczone pomidorki koktajlowe z jogurtem i chipsami z bagietki.

Cebula na oczyszczenie organizmu - Cebula ma kształt komórek organizmu. Badania pokazują, że związki zawarte w cebuli biorą udział w usuwaniu odpadów ze wszystkich komórek organizmu. To naturalny środek bakteriobójczy, pomaga także produkować łzy.

- Nieodłącznym towarzyszem cebuli jest czosnek, który wspomaga eliminowanie odpadów i niebezpiecznych wolnych rodników – mówi dietetyczka.

Cebula jest też niezbędna w kuchni. Zaostrza smak potraw, nadaje im charakteru, a także ma szerokie możliwości wykorzystania – od konfitury do popularnej zupy cebulowej.

- Chętnie dodaję ją do jednej z moich ulubionych gęstych zup – kremu z pieczonej dyni i marchwi z grzybami leśnymi. Istna fuzja smaków i zapachów – dodaje szef kuchni.

Czytaj też: Rekordy działkowców. Zobacz największe warzywa w kraju i nie tylko (zdjęcia)

Rzodkiewka na piękne włosy - Rzodkiewka to mała główka z dużymi, długimi i jędrnymi liśćmi. Swoim kształtem przypomina ludzką głowę z bujną czupryną. Zawarta w niej siarka jest niezbędna do prawidłowej budowy włóka włosa. Jej odpowiednia ilość
w diecie ma wpływ na kondycję i wygląd włosów.

- Rzodkiewki są również źródłem witamin C, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych – potasu, miedzi, manganu i żelaza, które umożliwiają prawidłową budowę i funkcjonowanie cebulek włosa – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.

– Polecam dodać rzodkiewkę do chłodnika z ogórka z miętą i domową grzanką. Nie tylko będzie pięknie wyglądać, ale również pysznie smakować – podsumowuje Marcin Budynek, ambasador kampanii.

Kampanię sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Marchew na dobre widzenie, a seler naciowy na mocne kości. Trwa kampania prozdrowotna - Gazeta Współczesna

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki