11 września w Małkini Górnej w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego przy Zespole Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej odbyły się warsztaty kulinarne, których celem było promowanie lokalnych produktów i potraw. Zorganizowano je z inicjatywy Lokalnej Grupy Działania „Zielone Sioło”. Okazuje się, że przy wsparciu unijnym ostrowskie „Zielone Sioło” oraz „Kurpsie Razem” z Myszyńca i „Zaścianek Mazowsza” z Troszyna realizują bardzo ciekawe przedsięwzięcia.
W warsztatach wzięło udział 20 pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich i Klubach Seniora.
Wykonanie kugla nadzorowała Jadwiga Równa z Małkini Górnej (obszar działania LGD „Zielone Sioło”) . Nad prawidłowym przygotowaniem wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych fafernuchów czuwała Czesława Kaczyńska z Dylewa (obszar działania LGD „Kurpsie Razem”). Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się także jajecznica „Szlachcianka” przygotowana przez zespół pań z Centrum Kultury w Troszynie (obszar działania LGD „Zaścianek Mazowsza”) i ogórki kiszone z liściem dębu, którymi częstowała Barbara Kuczyńska z Goworowa.
Uczestnicy warsztatów skosztowali także produktów nagrodzonych dzień wcześniej, czyli 10 września, w XI edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego: piernika dojrzewającego Grażyny Pieńkowskiej z Ostrowi Mazowieckiej i nalewki „Smak Róży” Bożeny Basa z Ostrowi.
Adriana Rukat – prezes LGD „Zielone Sioło” poinformowała, że w ramach projektu PROMOCJA – AKTYWIZACJA – TURYSTYKA – OCHRONA DZIEDZICTWA przygotowywana jest publikacja kulinarna „Smaki z „Zielonego Sioła”, w której między innymi znajdą się przepisy na potrawy przygotowane podczas warsztatów w Małkini Górnej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?