18.12.2020 r. w małkińskim Klubie Seniora odbył się konkurs na najlepszą potrawę wigilijną. Wigilijny konkurs kulinarny to zadanie publiczne realizowane w ramach projektu „W kręgu kultury” współfinansowane przez gminę Małkinia Górna.
Podobnie jak w poprzednich latach na konkurs można było przygotować potrawę z ryb, potrawę mączno-warzywną i ciasto. W każdej kategorii zgłoszono pięć potraw.
Konkursowe potrawy oceniały panie: Hanna Magrzyk reprezentująca Stowarzyszenie Małkiński Krąg, Lidia Biernat z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Warszawa o/Ostrołęka i prowadząc firmę cateringową Joanna Wileńska.
W kategorii „potrawy z ryb” najwyżej oceniono polędwiczki z dorsza przygotowane przez Katarzynę Szymańską.
Miejsce drugie przyznano Grażynie Lasce za pstrąga z kapustą i grzybami, a miejsce trzecie przyznano gwieździe śledziowej Andżeliki Jabłonowskiej.
W kategorii „potrawy mączno-warzywne” maksymalną liczbę punktów za pasztet z kaszy gryczanej przyznano Krystynie Puchalskiej. Drugie miejsce zajęła Krystyna Markowska, która przygotowała pierogi z pieczarkami, a na trzecim miejscu uplasował się Sławomir Mikołajczyk – autor kutii w muszlach.
Wśród ciast najlepsze okazały się ministrucle z nadzieniem migdałowym Karoliny Jagiełło. Drugie miejsce przyznano Tomaszowi Krawczykowskiemu za szachownicę makowo-serową, a trzecie Teresie Dylewskiej za orzechowiec.
Autorzy nagrodzonych potraw otrzymali sprzęt AGD. Ze względu na ograniczenia spowodowane pandemią tylko część uczestniczek konkursu osobiście odebrała dyplomy, nagrody, podziękowania i świąteczne stroiki oraz uczestniczyła w pokonkursowej degustacji.
Zobacz także:
Zobacz inne informacje z powiatu ostrowskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?