Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego znów do zdobycia

MU
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe archiwum
Ruszyła piąta edycja konkursu na mazowieckie przysmaki

W poprzednich edycjach konkursu, Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego, nagrodzono około 50 mazowieckich potraw i napojów. Producenci z województwa mazowieckiego mogą zgłosić do konkursu wyroby piekarnicze i cukiernicze, wędliny, sery, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej oraz oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.

W konkursie mogą wziąć udział firmy komercyjne, ale także koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne i osoby fizyczne. Warunkiem jest jednak udokumentowanie działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach.

Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku. Zgłoszenia przyjmowane będą do 29 lutego 2012 roku, a rozstrzygnięcie konkursu nastąpi na przełomie marca i kwietnia 2012 roku, a uroczyste wręczenie nagród - w II kwartale 2012 roku.

Regulamin konkursu i kartę zgłoszenia, która stanowi załącznik do regulaminu, można znaleźć na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego www.mazovia.pl w dziale Komunikaty.
Zgłoszenia należy przesyłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, pod numerami telefonów: (22) 59 79 339 oraz(22) 59 79 660.

Warto dodać, że kilkoro producentów z naszego powiatu zostało nagrodzonych Laurem Marszałka. W ubiegłym roku otrzymała go Danuta Jabłonka-Grabowska z Gospodarstwa Agroturystycznego "Dajana" w Broku za ciasto marchewkowe oraz Anita i Mariusz Mierzejewscy z Gospodarstwa Ekologicznego w Wiśniewie za ser biały z mleka krowy polskiej czerwonej. Czy w tym roku również nagroda trafi do producenta z naszego powiatu?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki