W trakcie imprezy poznamy starą kurpiowską tradycję kiszenia kapusty na zimę - od wyparzania beczki gorącymi kamieniami, przez ręczne szatkowanie kapusty, po tradycyjne udeptywanie kapusty w beczce. Przeprowadzony zostanie również konkurs na najcieniej zszatkowaną kapustę ręcznie.
Dodatkowo będzie prowadzony warsztat ręcznego ubijania masła oraz wypieku fafernuchów, czyli kurpiowskich ciasteczek.
Organizatorami i sponsorami imprezy są Stowarzyszenie Artystów Kurpiowskich, Starostwo Powiatowe w Ostrołęce,
WORD Ostrołęka oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dylewie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?