Kuchnia wegańska w Małkini. Potrawy przygotowali w szkole [ZDJĘCIA]

Mikołaj Chromiński
Mikołaj Chromiński
Kuchnia wegańska jest zdrowa i smaczna, a także modna i bardzo efektowna. Można się było o tym przekonać w Małkini

16 lutego podsumowano w Małkini Górnej projekt, w ramach którego uczniowie technikum gastronomicznego Zespołu Szkół im. S. Staszica uczyli się, jak... gotować rośliny.

Od października 2017 r. do lutego 2018 r. 14 uczennic i uczniów z kl. III i IV Technikum Gastronomicznego Zespołu Szkół. St. Staszica w Małkini Górnej poznawało kulinarne wege-trendy na warsztatach EKO-LOGIKA prowadzonych przez Dorotę i Tomasza Ryglów. To dlatego, że dieta wegańska polegająca na odrzuceniu wszelkich produktów pochodzących od zwierząt budzi wiele kontrowersji, ale też ma wielu zwolenników.

Sztuka roślinnego gotowania

„Eko-Logika - sztuka roślinnego gotowania” to jeden z pięciu warsztatów projektu realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, prowadzonego przez Fundację Innowacji Społeczno-Ekonomicznych (FISE) i finansowanego z Funduszy Europejskich.
Warsztaty Eko-Logika odbywały się w Zespole Szkół im. St. Staszica i w pracowni państwa Ryglów w Bojanach koło Broku. Degustacja wege-potraw, która odbyła się 16 lutego, stanowiła podsumowanie projektu i pokaz umiejętności uczniów uczestniczących w wege-warsztatach.

Zaproszeni goście degustowali sałatki, falafele z wegańskim majonezem i musztardą, kanapki z wegańskim pasztetem, hummus, wegański bekon, zupę z dyni, pierogi z ziemniakami i tofu, naleśniki dyniowe z konfiturą bananową i créme brûlle z kaszy jaglanej.

Z przyczyn zdrowotnych i etycznych

- Przeszliśmy z żoną na dietę wegańską z przyczyn zdrowotnych i etycznych, bo nie chcemy, by nasze nawyki kulinarne przynosiły cierpienie zwierzętom – powiedział nam prowadzący warsztaty Tomasz Rygiel. – W Warszawie coraz więcej placówek gastronomicznych ma w ofercie potrawy wegańskie. Na naszych warsztatach udowadniamy, że kuchnia wegańska nie musi być droga i pracochłonna. Zdecydowaną większość potraw przygotowujemy sami. Produkty kupujemy na lokalnych rynkach, sklepach i marketach. Z naszych obliczeń wynika, że samodzielnie przygotowane dania wegańskie są około 10 razy tańsze od dostępnych w sklepach gotowych potraw wegańskich. Przy odpowiednim zaplanowaniu kuchennych czynności przygotowanie potraw wegańskich nie jest bardziej absorbujące od tradycyjnych zup czy dań mięsnych. Ponadto wykorzystywane w kuchni wegańskiej składniki i przyprawy pozwalają na uzyskiwanie własnych wariantów wegańskich wersji kotletów czy pasztetów (nawet bigosu) i poszukiwanie oryginalnych smaków.

- Część mojej rodziny to wegetarianie i weganie – powiedziała wicestarosta Urszula Wołosiewicz. - Aby w czasie spotkań rodzinnych nie dochodziło do sytuacji, w której goście wstają od stołu głodni, musiałam poznać przynajmniej kilku przepisów wegańskich. Dzisiejsza degustacja to dla mnie okazja do podziwiania umiejętności uczniów, ale też sposób na poszerzenie zasobu wege-przepisów. Chcę wyrazić uznanie dla kadry Zespołu Szkół im. St. Staszica za zwiększanie kompetencji zawodowych uczniów technikum gastronomicznego przez szybkie wprowadzanie do oferty edukacyjnej modnych nowinek kulinarnych.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie