Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Ada Kowalska z koneckiego „nowego” liceum z prestiżową nagrodą

Ada Kowalska z koneckiego „nowego” liceum z prestiżową nagrodą

W Publicznej Szkole Podstawowej nr 4 w Radomsku rozstrzygnięto Konkurs Katyński. FOTO

W Publicznej Szkole Podstawowej nr 4 w Radomsku rozstrzygnięto Konkurs Katyński. FOTO

Polecamy

Takich flaczków jeszcze nie jedliście. Idealne danie prosto... z Neapolu

Takich flaczków jeszcze nie jedliście. Idealne danie prosto... z Neapolu

Wody ubywa, problem rośnie. Dlaczego uwielbiane jezioro zanika?

Wody ubywa, problem rośnie. Dlaczego uwielbiane jezioro zanika?

Lara Gessler przeprowadza się do modnej dzielnicy. Zobacz, gdzie teraz zamieszka

Lara Gessler przeprowadza się do modnej dzielnicy. Zobacz, gdzie teraz zamieszka