MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kruche chipsy z buraków na przekąskę. Zrób je, gdy znudzą ci się ziemniaki. Poznaj przepis na słoną przekąskę

Anna Daniluk
Na słoną przekąskę wybierz chrupiące chipsy z buraków. Trudno się od nich oderwać!
Na słoną przekąskę wybierz chrupiące chipsy z buraków. Trudno się od nich oderwać! freepik.com/jcomp/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące chipsy z buraka to świetna alternatywa dla klasycznych chipsów ziemniaczanych. Zdrowe, niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych, idealnie nadają się na lekką przekąskę, którą możesz podać jako dodatek do obiadu lub zabrać ze sobą do pracy. Co więcej, pieczone chipsy z buraka to doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do jadłospisu nawet młodszych dzieci.

W skrócie:

Buraki są bogate w witaminę C i z grupy B, żelazo, kwas foliowy i błonnik, co sprawia, że regularne ich spożywanie korzystnie wpływa na organizm. Przy tym są niskokaloryczne. W 100 g mają tylko 38 kalorii. Więcej o dobroczynnych właściwościach buraków możesz przeczytać w artykule Anny Rokickiej-Żuk w serwisie Strona Zdrowia. Poznaj przepis na słoną przekąskę z buraków na co dzień.

Przepis na chipsy z buraka

Liczba porcji: 2-3.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • sól morska do smaku,

  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,

  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,

  • 1/3 łyżeczki rozmarynu,

  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz do smaku,

  • szczypta mielonej wędzonej papryki, jeśli lubisz zdecydowane smaki.

Jak zrobić chipsy z buraka?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie oczyść z brudu buraki pod bieżącą wodą, a następnie obierz je ze skórki.

  2. Następnie poszatkuj warzywa na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego mandoliny lub ostrego noża. Im cieńsze plasterki, tym bardziej chrupiące będą chipsy. Pamiętaj, aby zachować szczególną ostrożność podczas szatkowania i uważać na palce.

  3. Przełóż do miski cienkie plasterki buraków. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj, tak aby wszystkie plastry były równomiernie pokryte tłuszczem.

  4. Następnie rozłóż je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że nie nakładają się na siebie.

  5. Piecz chipsy z buraków w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 35 minut, aż będą chrupiące.

  6. Co 5 minut sprawdzaj, czy się nie przypalają i co parę minut je przemieszaj. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości i grubości plasterków.

  7. Po wyjęciu chipsów z piekarnika równomiernie je posól i dopraw przyprawami. Pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce, aby ostygły  i odparowały.

  8. Chipsy z buraka podawaj do zjedzenia od razu po ostudzeniu lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie straciły chrupkości.

Takie chipsy z buraków świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do sałatek i kanapek. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki