Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Koronawirus. Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne?

s
Archiwum Polska Press Grupa
Koronawirus, zwany też wirusem z Wuhan, atakuje coraz silniej. Rośnie liczba zakażonych w Polsce, w marketach straszą puste półki, pojawia się coraz więcej pytań. Wśród nich: czy jedzenie mięsa, w dobie koronawirusa, jest bezpieczne?

Czy wirus może przenosić się przez jedzenie (na przykład paczkowane wędliny lub mielone mięso, wędliny krojone)? O tym rozmawiali na antenie TVN24 fachowcy.

- Jeżeli przyrządzamy potrawę z mięsa i na przykład dziecko prosi nas o kanapkę, pamiętajmy, żeby odłożyć tę deskę, na której krojone jest mięso i nóż. Ręce należy umyć wodą i mydłem, potem wziąć drugą deskę do zrobienia kanapki. Mięso należy przygotowywać gotowane lub pieczone. Poddane prawidłowej obróbce termicznej. Nie jemy surowych potraw - uczuliła profesor Iwona Paradowska-Stankiewicz z Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH i krajowa konsultant w dziedzinie epidemiologii.

Głos zabrał również kardiolog i internista.
- Mamy okres, gdy rozprzestrzeniają się choroby przenoszone drogą kropelkową, również grypa. Ważne jest utrzymanie odpowiednich środków ostrożności - podkreślił Piotr Gryglas.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Koronawirus. Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne? - Gazeta Pomorska

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki