Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ketoza to groźna choroba krów, ale możemy jej zapobiegać [poradnik]

Redakcja
Chore na ketozę krowy m.in. mają słabszy apetyt, dają mniej mleka, maja słabszą kondycję, stają się apatyczne, spada masa ich ciała
Chore na ketozę krowy m.in. mają słabszy apetyt, dają mniej mleka, maja słabszą kondycję, stają się apatyczne, spada masa ich ciała Andrzej Zgiet
Przyczyną chorób metabolicznych jest nieprawidłowe żywienie krów. W przypadku krów wysokomlecznych powinno ono być dostosowane do fazy laktacji. Zdecydowanie najczęściej występującą chorobą metaboliczną wysokowydajnych krów mlecznych jest ketoza.

Największe zagrożenie nią występuje pomiędzy 10 a 50 dniem laktacji. Przyczyną ketozy jest niedobór energii w paszy (np. pasza uboga w węglowodany lub zbyt mała jej ilość) przy jednoczesnym otłuszczeniu krowy. Aby opanować głód energetyczny organizm krowy zaczyna zużywać nagromadzony tłuszcz. W efekcie kwasy tłuszczowe są spalane w sposób niepełny i zwiększa się ilość związków ketonowych.

Jan Szeretucha, weterynarz,  zauważa, że ketoza występuje w kilku formach. Może być pierwotna i wtórna.

 

Pierwotna występuje wówczas, jeżeli ilość pobieranej energii w paszy jest niewystarczająca na pokrycie potrzeb produkcji mleka i związanych z tym wydatków energetycznych. Natomiast wtórna ketoza pojawia się jako skutek innych czynników chorobowych np. przemieszczenia trawieńca.

Prawidłowa laktacja trwa około 300 dni. Czas ten możemy zasadniczo podzielić na 3 okresy doju krowy.  Pierwszy – to pierwsze sto dni po wycieleniu; drugi – to pozostałe 200 dni laktacji, a trzeci (najważniejszy) – to okres zasuszenia. Obejmuje on z reguły czas 6-8 tygodni przed spodziewanym wycieleniem.

– W tym okresie zazwyczaj dochodzi do otłuszczania, czyli zatuczania krów i jałówek co jest równie ważną przyczyną występowania ketozy jak niezbilansowane żywienie – tłumaczy Szeretucha.

 

Dodaje, że właściwa kondycja krów i jałówek w pięciostopniowej (od 1 do 5) skali BCS powinna zawierać się między 3,25 a 3,50.

Między 10 a 50 dniem laktacji najczęściej występuje forma kliniczna ketozy, czyli zauważalna ze względu na występujące objawy. Bardzo niebezpieczną formą jest forma podkliniczna (pierwszego lub drugiego typu) bez zauważalnych objawów zewnętrznych,  często zagrażająca życiu zwierzęcia. Występować może od 1 dnia po wycieleniu.

Jakie są objawy ketozy? 

Chore krowy mają słabszy apetyt, dają mniej mleka, mają słabszą kondycję, stają się apatyczne, spada też masa ich ciała. Można także zaobserwować osłabienie przeżuwania, zaparcia (kał jest twardy i suchy), woń acetonu w wydychanym powietrzu, mleku, moczu. Natomiast podczas badania mleka da się zauważyć podwyższenie zawartości tłuszczu i obniżenie poziomu białka. W zaawansowanej ketozie pojawiają się objawy tzw. nerwowe, czyli zaburzenia chodu, lizanie różnych przedmiotów będących w zasięgu krowy, ryczenie.

 

Ketoza może prowadzić też do innych powikłań, np. gorszej płodności (porody z powikłaniami) czy zapalenia macicy.

Ketozie można – i trzeba – zapobiegać. Należy stosować właściwe żywienie. Zapewnić wystarczającą ilość paszy uwzględniając zapotrzebowanie na energię – dawki pasz należy dostosować do wydajności. Nie należy wprowadzać nagłych zmian pasz.

– Właściwe żywienie krów mlecznych, zwłaszcza rasy HF, dostosowane do fazy laktacji powinno obejmować wszystkie   działania przygotowania właściwej jakości i ilości paszy podanej krowom do zjedzenia – podkreśla Jan Szeretucha, weterynarz.

Barbara Kociakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ketoza to groźna choroba krów, ale możemy jej zapobiegać [poradnik] - Gazeta Współczesna

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki