Spis treści
Niepotrzebnie tracisz 3,5 tys. zł rocznie. Jak odzyskać te pieniądze?
Być może korzystasz ze świadczeń takich jak 800 plus, dodatek energetyczny albo dopłata do kredytu. Tymczasem ucieka ci kilkaset złotych albo nawet kilka tysięcy złotych rocznie. Jak to się dzieje? Za sprawą marnowania żywności.
Spleśniałe warzywa albo chleb, zepsuta szynka i jogurt lądują w pojemniku na odpady. Robiąc porządki w lodówce albo kuchennej szafce przez chwilę jest nam żal popsutego jedzenia i wydanych złotówek. Czy mamy świadomość skali?
Wyobraź sobie, że rocznie ta niewykorzystana żywność kosztuje cię aż 3,5 tys. zł. To średnia. W twoim domu może to być zarówno mniej, jak i więcej.
– W każdej sekundzie w Polsce marnowana jest żywność, którą możemy przeliczyć na 184 bochenki chleba. A każdy Polak co roku wyrzuca średnio ok. 250 kg żywności o wartości ok. 3,5 tys. zł – podał wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak podczas niedawnej konferencji prasowej (25.07.2024).
Resort rolnictwa przekazał, że w skali kraju rocznie marnujemy 5 mln ton żywności, czyli ponad 125 tys. tirów.
O tak wysokim wyniku decyduje powszechność marnotrawienia żywności. Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, ze aż 56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach.
- Marnowanie żywności to problem, który ma ogromne konsekwencje dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki - podkreślała Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności w dniu publikacji raportu (16.10.2023)
Trzeba pamiętać, że nie wszyscy są skłonni przyznać się, że wyrzucają jedzenie, więc w rzeczywistości może to być znacznie wyższy procent. Jednocześnie 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, pokazuje raport banków żywności „Nie Marnuj Jedzenia 2023”.
Jednak nawet tych, którzy przyznali, że marnują jedzenie, jest rekordowo dużo. To najwyższy odsetek od 14 lat, kiedy Banki Żywności prowadzą takie badanie. Najczęściej w koszach lądują
- pieczywo (52%),
- owoce (38%),
- warzywa (36%),
- wędliny (32%)
Wyrzucając jedzenie, marnujemy nie tylko pieniądze, ale i wodę czy energię, którą trzeba było zużyć do produkcji, uprawy.
Jak zaoszczędzić setki albo tysiące złotych na jedzeniu?
Liczby robią wrażenie, prawda? Można to jednak zmienić, bo problem zaczyna się podczas zakupów, a potem przechowywania jedzenia.
- Po pierwsze planowanie posiłków i zakupów
Rób tygodniowe menu. Dzięki temu dokładnie wiesz, czego potrzebujesz i unikniesz spontanicznych zakupów. Sporządzaj listy zakupów. Zapisuj wszystko, czego potrzebujesz, unikniesz zapominania i kupowania zbędnych produktów. Korzystaj z sezonowych produktów. Wybieraj warzywa i owoce sezonowe, są zwykle tańsze i bardziej świeże.
- Po drugie kupuj mądrze, licz, za co płacisz
Porównuj ceny. Jeśli czekają cię większe zakupy, sprawdź oferty różnych sklepów, może się okazać, że niektóre produkty są znacznie tańsze w innym miejscu. Podobnie w przypadku różnych opakowań, sprawdzaj cenę w przeliczeniu na kilogramy lub litry.
Korzystaj z promocji, ale z rozwagą. Zwracaj uwagę na przeceny i wyprzedaże, ale kupuj tylko to, czego rzeczywiście potrzebujesz. WW ilościach, które jesteś w stanie spożytkować.
- Po trzecie prawidłowo przechowuj jedzenie
Sprawdzaj daty ważności i poznaj różnicę między "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed". Regularnie przeglądaj lodówkę i szafki, aby uniknąć wyrzucania przeterminowanych produktów. Przechowuj żywność w szczelnych pojemnikach, aby zachować świeżość. Zamrażaj porcje posiłków, warzyw i owoców, które szybko się psują.
- Po czwarte kreatywnie wykorzystuj resztki
Z resztek warzyw i mięsa możesz przygotować pyszne zupy i sosy. Resztki warzyw, mięsa czy sera dodaj do omletów i naleśników. Połącz różne resztki warzyw i owoców w kolorowe sałatki.
- Po piąte bądź świadomym konsumentem
Staraj się kupować tylko to, co naprawdę potrzebujesz i unikaj kupowania produktów pod wpływem impulsu. Kupując od lokalnych producentów, wspierasz środowisko i masz większą kontrolę nad świeżością i jakością produktów. Korzystaj z aplikacji - do porównywania cen, robienia list zakupów czy ratowania żywności przed marnowaniem jak Too Good to Go czy Foodsi. Kupisz tam za 1/2 lub 1/3 ceny produkty, którym kończy się termin.
Dzień Długu Ekologicznego, czyli nasze życie na kredyt
Organizacje, które starają się walczyć z marnowaniem żywności, szczególnie naświetlają problem przy okazji ważnych świąt, jak Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale też przy okazji tych ustanowionych specjalnie:
- 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności
- 1 sierpnia wypada Dzień Przesilenia Ziemi inaczej zwany Dniem Długu Ekologicznego
Dzień Długu Ekologicznego to symboliczna data, która oznacza, że ludzkość tego dnia zużyła zasoby, które Ziemia może naturalnie odnowić w ciągu roku. Po tym dniu "żyjemy na kredyt".
Dzień ten ustanowiono, by pokazać skalę marnowania zasobów (ziemia, gleba, paliwa kopalne, żywność). Im później data wypada, tym lepiej dla planety. Gdybyśmy ograniczyli marnowanie żywności o połowę na całym świecie, przesunęlibyśmy dzień przekroczenia o 13 dni, uświadamia Too Good to Go, czyli jedna z firm walcząca z marnowaniem jedzenia.
"Ponad 1/3 wyprodukowanej żywności (40%) na świecie marnuje się. Zmarnowane jedzenia odpowiada za 10% emisji CO2. Tymczasem, jak wynika z badań organizacji Global Footprint Network, gdybyśmy ograniczyli marnowanie żywności o połowę na całym świecie, przesunęlibyśmy Dzień Przekroczenia o 13 dni. Jednym z najprostszych sposobów na wywarcie pozytywnego wpływu na planetę, jest niemarnowanie jedzenia, w co zaangażować może się każdy" - mówi Beata Pałczyńska, Managerka w Too Good To Go.
Pamiętaj, że każda, nawet najmniejsza zmiana w codziennych nawykach może przynieść duże oszczędności i zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?