9 listopada 2019 r. w Centrum Kultury Kurpiowskiej im. Ks. Mieczysława Mieszki w Kadzidle Stowarzyszenie Kurpiowskie Inspiracje zorganizowało I Festiwal Dyni.
Sezon na dynie (po kurpiowsku målóny) jest na jesieni. To dobra pora, żeby zająć się dynią, która niegdyś królowała na kurpiowskich stołach.
I Festiwal Dyni Stowarzyszenie Kurpiowskie Inspiracje zorganizowało przy wsparciu wójta Dariusza Łukaszewskiego i we współpracy z kołami gospodyń wiejskich. Spotkaniu towarzyszyła wystawa pn. "Kurpśoske målóny pśękne jϊ zdrowe" prezentująca różne odmiany dyni wraz ze wskazaniem wartości odżywczych. W programie były prezentacje przygotowane przez: stowarzyszenie, dietetyczkę i KGW oraz degustacja potraw z dyni. Nie zabrakło również wspólnej integracji przy regionalnych śpiewach i tańcach.
Kilka informacji o dyni
Obecnie dostępne są jej różne gatunki (zwyczajna, hokkaido, makaronowa, japońska lub piżmowa). Jednak na swojską zupę najlepsza jest znana z wiejskich zagonów dynia zwyczajna, której użycie gwarantuje w pełni tradycyjną i smaczną potrawę.
Dynia jest wartościowa także ze względu na swoje wartości odżywcze i unikatowy skład. Zawiera niewielką ilość białka, tłuszczów i węglowodanów, jest źródłem wielu witamin (B1, B2, B6, E, K, a przede wszystkim A i C) oraz minerałów: cynku, potasu, kwasu foliowego. Dostarcza także żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, manganu oraz selenu, a także takich substancji jak tiamina, niacyna i ryboflawina. Zawiera beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Jej zaletą jest również niskokaloryczność. Szybko syci i dostarcza dużo błonnika.
Zobacz inne materiały
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?