Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedzmy kaszę! Jest pyszna i zdrowa - przekonują autorzy kampanii społecznej

sxc.hu
sxc.hu
Okazuje się, że Polacy spośród wielu rodzajów kasz najchętniej wybierają kaszę gryczaną. Aż 73% respondentów wskazało na nią w ogólnopolskim badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii "Lubię kaszę…"* to kasza gryczana gości najczęściej na polskich stołach (73% wskazań ogółem), dystansując wszystkie inne rodzaje kaszy. Drugą najczęściej wybieraną jest kasza jęczmienna (57%).

Kasza gryczana jest preferowana bardziej przez mężczyzn (76 proc.) niż kobiety (70 proc.). Kaszę jęczmienną natomiast częściej wybierają kobiety (61 proc., mężczyźni -52 proc.).

Te dwa rodzaje kasz są najbardziej lubiane przez osoby w wieku powyżej 55 lat. Młodzi ludzie, w wieku 15-24 lata, chętnie sięgają także po kaszę mannę i kuskus.

- Zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna są źródłem cennych składników odżywczych i mineralnych. Kasza gryczana, w porównaniu do pozostałych kasz, zawiera najwięcej magnezu, potasu oraz cynku. Dodatkowo zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej, które dostarcza niezbędnych aminokwasów - tych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu - mówi Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". - Kasza jęczmienna jest z kolei bogata w β-glukany, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi - dodaje.

Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych. Niestety Polacy wciąż nie doceniają walorów kaszy. Regularnie, czyli kilka razy w tygodniu, spożywa ją tylko 9% z nas.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

* Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=1000 wśród Polaków od 15 roku życia, w podziale na płeć i cztery grupy wiekowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki