Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie torty są modne? Niektóre z tych tortów to słodkie dzieła sztuki. Zobaczcie torty wypiekane przez ostrowianki. Zdjęcia

Milena Jaroszewska
Milena Jaroszewska
Słodkości Agnieszki
Ostrowianki połączyły talent plastyczny z talentem do pieczenia. Tak powstały pyszne, wyjątkowe i cieszące oko torty. Nieszablonowe wykonanie sprawia, że każdy jest inny. A są to torty wykonane przez amatorki sztuki cukierniczej.

- Moja pasja do pieczeni zaczęła się, gdy 8 lat temu zrobiłam tort na urodziny syna. Nie wyglądał idealnie, ale syn był bardzo zadowolony. I tak się zaczęło – opowiada Sylwia Pająk. - Na urodzinach było sporo osób, które później też chciały, żebym upiekła tort dla ich dzieci. Nasza rodzina jest dosyć duża i zaraz pojawiły się prośby, aby zrobić tort na urodziny, imieniny, chrzciny, komunię. Śmieję się, że mam teraz więcej zaproszeń na rodzinne uroczystości, bo zawsze w prezencie piekę tort. Ale dzięki temu nie mam problemu z kupnem prezentu – żartuje pani Sylwia.

Sylwia Pająk mówi, że pokochała wykonywanie figurek z masy cukrowej. A smaki, które najchętniej wybiera rodzina to torty śmietankowo-owocowe.

- Najczęściej robię masę owocową na bitej śmietanie, np. malina z borówką. Wybieram zwykle owoce sezonowe – opowiada o swoich tortach Katarzyna Kowalewska-Prusik. - Bardzo często robię też masę czekoladową z kawałkami czekolady i wiśnią, bo taki smak wszystkim odpowiada.

Jeden tort - 3 dni pracy

Pani Katarzyna mówi, że wykonanie tortu razem z dekoracja to czasem 5-6 godzin pracy. Dużo czasu zajmuje ręczne wykonanie figurek. Poza tym, nie jest to praca, którą można wykonać od razu: jednego dnia trzeba wykonać dekorację, drugiego upiec biszkopt i zrobić masę, a trzeciego wszystko połączyć.

Pani Agnieszka, która prowadzi profil fb Słodkości Agnieszki, tak jak panie Kasia i Sylwia, mówi, że bardzo ważne jest dla niej to, że domowe torty są pozbawione sztucznych składników. To było jednym z powodów rozpoczęcia przygody z pieczeniem tortów.

- Wykonywanie tortów jest moją pasją, piekę dla rodziny i znajomych – mówi pani Agnieszka. - Najczęściej wybieranymi smakami są owocowe w połączeniu np. z czekoladą lub jakimiś „chrupkami ciasteczkowymi”. Jeśli chodzi o dekorację, myślę, że obkładanie całych tortów masą cukrową już mija, bo są przez to bardzo słodkie i bardzo ciężkie. Natomiast wśród dekoracji weselnych tortów królują kwiaty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki