Jaką wodę do picia wybrać?

Materiał informacyjny SGGW
Udostępnij:
Wybierając wodę najczęściej kierujemy się firmą lub przyzwyczajeniem, rzadko zwracamy uwagę na jej skład mineralny. Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje wód: mineralne, źródlane czy lecznicze. Pewne jest, że woda wodzie nierówna, a wybór odpowiedniej dla nas zależy od indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Dla wielu osób dobrym wyborem będzie woda mineralna. Ale czy dla wszystkich?

Dlaczego trzeba pić wodę?

Woda stanowi ok. 75% całej masy ciała człowieka. Znajduje się w każdej komórce naszego organizmu i dzięki jej obecności mogą zachodzić wszystkie procesy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Bez pożywienia jesteśmy w stanie przetrwać nawet miesiąc, natomiast bez wody zaledwie kilka dni. Organizm człowieka stale wydala nadmiar wody, a więc nie potrafimy jej magazynować na zapas i musimy ją na bieżąco dostarczać.

Podczas wydalania wody z organizmu wraz z moczem pozbywamy się toksyn i produktów przemiany materii, przez co woda odpowiada za sprawne przeprowadzenia procesu detoksykacji. Dodatkowo pozbywamy się wody poprzez pocenie się. Jest to bardzo ważne dla utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, co chroni nas przed przegrzaniem. Ponadto badania naukowe dowodzą, że regularne picie wody wspomaga metabolizm i zapobiega występowaniu nadwagi i otyłości.

Ile wody powinniśmy pić?

Nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi. Przede wszystkim warto skupić się na tym, co i w jaki sposób wpływa na indywidualne zapotrzebowanie na wodę. Podstawę stanowią różnice między ludźmi – mężczyźni, osoby wysokie i o większym ciężarze ciała mają zazwyczaj większą objętość krwi krążącej oraz większą powierzchnię ciała, co wpływa na większe zapotrzebowanie na wodę. Zatem to, ile powinniśmy pić, zależy od masy ciała, wzrostu oraz płci. Parametry te nie zmieniają się znacząco po osiągnięciu dorosłości, jednak zapotrzebowanie na wodę może istotnie różnić się nawet z dnia na dzień, a decydują o tym aktualny stan zdrowia, klimat, temperatura oraz aktywność fizyczna.

Według aktualnych zaleceń wystarczające spożycie wody przez dorosłych to ok. 2 litry dla kobiet i 2,5 litra dla mężczyzn.

Pierwszym objawem łagodnego odwodnienia jest uczucie pragnienia. Do najczęściej występujących późniejszych objawów należą: suchość w ustach, spadek wydolności organizmu, odczucie gorąca i zmęczenia, zawroty i ból głowy. Aby im zapobiec, należy regularnie dostarczać wodę do swojego organizmu, nawet jeśli jeszcze nie odczuwamy pragnienia.

Woda wodzie nierówna

Wybierając wodę powinniśmy się kierować głównie stopniem jej mineralizacji. Zgodnie z definicją woda mineralna to „woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi”. Dlatego też dzieli się wody ze względu na ich stopień mineralizacji:

  • wody niskozmineralizowane: do 500mg składników mineralnych na litr,
  • wody średniozmineralizowane: od 500mg do 1500mg składników mineralnych na litr,
  • wody wysokozmineralizowane: powyżej 1500mg składników mineralnych na litr.

Zatem przy zakupie wody nie wystarczy spojrzeć tylko na napis umieszczony na etykiecie „mineralna”. Dodatkowo powinniśmy zwrócić uwagę na jej stopień mineralizacji i wybrać wodę odpowiednio dopasowaną do naszych potrzeb. Warto sięgać odpowiednio po wody wysokowapniowe, wysokomagnezowe, niskosodowe lub inne, dobierając je indywidualnie w odniesieniu do występujących niedoborów określonych elektrolitów. Osoby zmagające się ze zgagą czy wrzodami żołądka powinny z kolei uważać na wody gazowane, które mogą powodować podrażnienia błony śluzowej.

W przypadku występowania niedoborów wapnia, zaleca się wody z zawartością wapnia powyżej 200 mg/l, magnezu - wody z zawartością magnezu powyżej 80 mg/l. Natomiast osoby z problemami z pH żołądka powinny pić wodę z zawartością wodorowęglanów powyżej 1300 mg/l. W okresie zwiększonej potliwości, czyli podczas upałów lub wysiłku fizycznego, dobrze jest wybierać wodę ze zwiększoną zawartością sodu.

Innym typem wód mineralnych są wody lecznicze, które w swoim składzie zawierają bardzo wysokie poziomy rozpuszczalnych składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Z założenia są to wody do doraźnego stosowania w przypadku niedoboru elektrolitów czy podczas występowania danych jednostek chorobowych. Nie powinno się zatem pić ich na co dzień, a jedynie przez krótki okres, najlepiej po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Wody lecznicze mogą okazać się świetnym uzupełnieniem terapii czy diety.

Wyróżnia się jeszcze jeden rodzaj wód – wody źródlane. Jednak nie posiadają one tak stabilnego i bogatego składu jak woda mineralna, a co za tym idzie – dostarczymy za ich pomocą organizmowi tylko czystą wodę, bez dodatkowych korzyści w postaci minerałów.

Woda z kranu

Często jednak zapominamy o najtańszej możliwości, czyli o wodzie z kranu. Badania dowodzą, że jest ona bezpieczna pod kątem mikrobiologicznym i nie trzeba obawiać się, że nam zaszkodzi. Jeśli przeszkadzają nam smak i zapach wody z kranu, wystarczy, że odpowiednio ją przefiltrujemy. Stosowany przez nas filtr powinien mieć wkład z węgla aktywowanego. Stosowanie właściwych filtrów pomoże usunąć niepożądane substancje, co pozytywnie wpłynie na polepszenie smaku i zapachu. Woda z kranu z reguły ma podobny stopień mineralizacji co woda źródlana.

Wybierając wodę zwracajmy uwagę na nasze indywidualne potrzeby, ale też dokładnie czytajmy etykiety. Niestety, na sklepowych półkach często spotkać możemy napoje jedynie ją udające, zawierające substancje dodatkowe i cukier.


Artykuł pochodzi z Akademii Dobrego Smaku SGGW, oficjalnego bloga Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pisanego we współpracy z naukowcami. Jego redaktorką jest dr Alicja Ponder z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, która naukowo analizuje zawartość związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej.

 

Materiał oryginalny: Jaką wodę do picia wybrać? - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie