Jak wybrać dobry blender do kuchni? Jaki? Wielofunkcyjny!

Materiał informacyjnyZaktualizowano 
Blender to urządzenie niezwykle przydatne w każdej kuchni – z jego pomocą przygotowywać możemy między innymi pyszne zupy krem czy sycące koktajle. Najlepiej zdecydować się na blender o dużej mocy – dzięki temu nie będziemy musieli zastanawiać się, jak zmielić orzechy, lód czy twarde warzywa. Jaki blender najlepiej sprawdzi się w każdej kuchni? Garść przydatnych porad na ten temat – poniżej.

Jaki kupić blender – ręczny czy kielichowy?

Do wyboru mamy dwa podstawowe rodzaje blenderów – ręczne oraz kielichowe. Pierwsze z nich są wyposażone w stopkę mocującą, która ma za zadanie mieszać, przecierać i rozdrabniać produkty spożywcze.

Do wyboru mamy także modele bardziej zaawansowane, wyposażone w dodatkowe elementy takie, jak trzepaczka do ubijania piany, nóż do kruszenia lodu czy młynek do ziół i świeżych przypraw. Blendery ręczne występują w wersji przewodowej oraz bezprzewodowej (drugie z nich są wyposażone w akumulator).

Jeśli chodzi natomiast o urządzenia kielichowe, to wyposażone są one w pojemne naczynie, na którego dnie znajduje się nóż. Spotkać można się również z modelami rozszerzonymi, które mogą pełnić funkcję młynka do kawy czy sokowirówki.

Moc blenderów

Parametr ten określa maksymalną wydajność energetyczną urządzenia. Im jest ona większa, tym dłużej sprzęt będzie w stanie pracować bez przerwy i lepiej poradzi sobie na przykład z mieleniem orzechów.
Jaka moc blendera będzie najbardziej optymalna? W przypadku modeli ręcznych parametr ten może wynosić od 170 do nawet 800 W, a kielichowych – od 100 do 1680 W.

Obroty blendera

Określają one prędkość wirowania noży na minutę, która sięgać może nawet 20 000 obrotów. Coraz częściej, zamiast prędkości wirowania spotkać można się z poziomami prędkości. Najbardziej zaawansowane modele mają ich aż 15.

Warto tu również wspomnieć o regulacji obrotów, z którą mamy do czynienia w przypadku urządzeń mających więcej niż jeden tryb pracy. Umożliwia ona dobranie takiej liczby obrotów przy pomocy pokrętła lub suwaka, aby blender pracował możliwie jak najefektywniej. W przypadku części modeli spotkać można się z płynną regulacją obrotów. Płynna regulacja obrotów oznacza, że mamy możliwość swobodnego zwiększania lub zmniejszania ich ilości przy pomocy przycisku + lub – (brak tutaj poziomów prędkości).

Noże

W blenderach najczęściej mamy do czynienia z nożami ze stali szlachetnej. Do wyboru mamy modele, w których są one wymienne lub przytwierdzone na stałe. W pierwszym przypadku do czynienia może mieć z wymiennymi ostrzami do siekania, ubijania, miksowania i kruszenia.

Noże mogą się różnić od siebie ilością skrzydełek. Najczęściej jest ich 2, lecz niektóre modele mają ich 4 lub 6.

Więcej porad odnośnie tego, jaki blender kupić do naszej kuchni znaleźć można na stronie: Jaki blender wybrać? Najlepszy blender według qmamkasze.pl

Jak przygotować masło orzechowe w blenderze?

Masło orzechowe to popularny na całym świecie przysmak, który świetnie smakuje zarówno na słodko, na przykład na kanapkach, w towarzystwie dżemu, jak i w roli składnika wytrawnych dań mięsnych. Do jego przygotowania najczęściej wykorzystuje się orzeszki arachidowe, lecz coraz większą popularnością cieszy się masło z nerkowców czy migdałów.

Czym zmielić orzechy na ten przysmak? Uprzednio podprażone orzechy najlepiej zmiksować z dodatkiem oleju w blenderze kielichowym.

Jak wygląda przygotowywanie domowej roboty masła orzechowego krok po kroku? Potrzebne nam będą do tego:

  • 2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki syropu klinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta cynamonu
  • 0,5 laski wanilii.

Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku. Kolejny etap to mielenie orzechów w blenderze. Następnie, dodajemy syrop klonowy, olej, cynamon, nasionka z laski wanilii i ponownie miksujemy. Gdy przyrządzone w ten sposób masło będzie zbyt rzadkie – dodajemy odrobinę orzechów. Zbyt gęste skutecznie rozrzedzimy wlewając łyżeczkę oleju. Gotowy przysmak przekładamy do słoiczka.

Inny przepis na domowej roboty masło orzechowe znajdziemy tutaj: Domowe masło orzechowe.

Czy wiesz, że z pomocą blendera przygotujesz domową kostkę rosołową? Jak? Obejrzyj poniższy film.

Czytaj także: Blender, Mikser czy Koktaljer do koktajli warzywnych, owocowych, smoothie i lodu?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3