Grzyby marynowane, grzyby suszone. PRZEPISY na dania z grzybami
Tarta z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
200 g mąki tortowej,
pół kostki masła,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli,
Farsz:
700 g grzybów leśnych,
2 duże pory,
3 małe cebule,
1/3 kostki masła,
3 żółtka,
1 jajko,
200 ml gęstej śmietany,
natka pietruszki,
szczypiorek,
sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko kruche ciasto. Z ciasta firmujemu kulę, którą zawijamy w folię i wstawiamy do łodówki. W tym czasie oczyszczamy grzyby i płukamy pod bieżąca wodą. Odsączamy na sicie i kroimy na kawałki. Por myjemy i kroimy w cienkie krążki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni topimy masło i wrzucamy pokrojone grzyby. Podsmażamy cały czas mieszając, aby odparował nadmiar wody. Następnie dorzucamy pokrojoną cebule i por. Dusimy ałość przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Żółtka, jajko i śmietanę mieszamy w kubku, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą formę do tarty. Na ciasto wykładamy grzyby i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 30 minut.
Przejdź dalej --->