W skrócie:
Z okazji Międzynarodowego Dnia Piwa, który obchodzony jest co roku 2 sierpnia, mam dla ciebie wyjątkowe przepisy z tym składnikiem. To trzy marynaty do mięs z grilla oraz pieczonych. Marynaty przygotowujemy oczywiście na bazie piwa – jasnego, ciemnego lub pszenicznego. W zależności od dodatków, każda marynata najlepiej pasuje do innego mięsa – karkówki, kurczaka z grilla lub mięs pieczonych.
Marynata piwna do mięs
Piwo jako marynata sprawdza się doskonale. Zawarty w nim alkohol w naturalny sposób wpływa na ścinanie się białka, zawartego w mięsie. Charakterystyczny, piwny aromat świetnie wpływa na smak mięsa. Piwo można łączyć z różnymi dodatkami – np. sokiem z cytryny, miodem, musztardą, a nawet sokiem ananasowym. Za każdym razem uzyskamy ciekawy efekt.
Jak marynować mięso?
Marynowanie mięsa jest bardzo prostą czynnością. Po przygotowaniu marynaty według wybranego przepisu, wkładamy do niej mięso. Najlepiej, jeśli będzie pokrojone na plastry lub mniejsze kawałki. Dokładnie mieszamy całość, aby marynata oblepiła mięso. Powinno ono pozostać w marynacie co najmniej przez godzinę, a najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Następnie mięso można wyjąć i od razu smażyć lub układać na grillu. Jeśli chcesz upiec marynowane mięso, możesz włożyć je do marynaty w całości, bez krojenia. Po wyjęciu, przełóż je do brytfanki i polej marynatą. W trakcie pieczenia również warto polewać mięso marynatą co jakiś czas.
Marynata z jasnego piwa i miodu – najlepsza do karkówki
Składniki:
szklanka jasnego piwa,
3 łyżki miodu,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki soku z cytryny,
pół łyżeczki suszonej czerwonej papryki,
sól, pieprz.
Jak zrobić piwną marynatę do mięsa na grill?
Miód, musztardę i sok z cytryny wymieszałam w kubku. Dodałam przyprawy. Utarłam na gładki sos.
Piwo przelałam powoli do osobnej miski. Trzymałam butelkę pod kątem, żeby nie zrobiła się piana.
Do piwa wlałam sos musztardowo-miodowy i wymieszałam.
Do tak przygotowanej marynaty można od razu włożyć mięso. Najlepiej marynować je przez co najmniej godzinę.
Czytaj także: Kto nie może pić piwa?
Marynata z ciemnego piwa – najlepsza do mięsa pieczonego
Składniki:
szklanka ciemnego piwa,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka wędzonej papryki,
pół łyżeczki pieprzu,
łyżka sosu sojowego.
Jak zrobić marynatę z piwa do pieczonych mięs?
Oliwę wymieszałam z kubku z przyprawami i sosem sojowym. Dodałam posiekany czosnek i ponownie wymieszałam.
Piwo wlałam powoli do osobnej miski, dodałam oliwę z przyprawami i wymieszałam delikatnie.
Tak jak w przepisie powyżej, w przygotowanej marynacie mięso najlepiej marynować co najmniej przez godzinę. Najlepsze będzie, jeśli spędzi w marynacie całą noc.
Marynata z piwa pszenicznego – najlepsza do kurczaka
Składniki:
szklanka piwa pszenicznego,
pół szklanki soku ananasowego,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżeczka miodu,
sól, pieprz.
Jak zrobić marynatę do kurczaka?
Piwo przelałam ostrożnie do miski.
W kubku wymieszałam sok ananasowy, oliwę, sok z cytryny, miód i sól.
Dodałam do piwa i wymieszałam.
Mięso można marynować w marynacie przez godzinę, a najlepiej 2-3 godziny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?