Warsztaty regionalne w Obierwi zorganizowało stowarzyszenie Projekt Radomir wespół z dyrekcją Szkoły Podstawowej w Obierwi. Przeprowadziły je Irena Bachmura i Danuta Staszewska ze Stowarzysznia Kurpiowskie Inspiracje. Warsztaty rozpoczęły projekt „Kurpie w Obierwi".
Nawet dzieci wiedzą, że chleb to podstawa pożywnego posiłku. Ale czy wiedzą, jak on powstaje? Celem tych zajęć było przybliżenie najmłodszym drogi, którą pokonują ziarna, aby stać się gotowym wypiekiem. A droga jest daleka…
W programie znalazły się m.in. opowieści i prezentacja o obrzędach przy dawnym sianiu i zbieraniu zboża oraz wypieku chleba na Kurpiach. Było wszystko na temat wypieku chleba - począwszy od tego skąd się bierze ziarno, z którego powstaje mąką. Dzieci dowiedziały się na czym polegała praca na polu i jak wiele trudu wymaga przygotowanie jednego bochenka chleba.
Każdy uczestnik warsztatów miał swoje zadanie i wkład w przygotowanie ciasta chlebowego. Dzieci miały okazję zapoznać się z historią pieczenia chleba, poznały rodzaje zbóż i nauczyły się je rozpoznawać.
Podczas warsztatów prowadzące je - ambasadorki inspiracji i tradycji kurpiowskiej - używały gwary kurpiowskiej, prezentując kilka wyrazów w formie pisanej i fonetycznej.
Na podsumowanie warsztatów odbył się szybki konkurs wiedzy z nagrodami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?