Funkcja, która może się przydać na Ukrainie. Facebook przypomina o dodatkowym zabezpieczeniu konta

Mikołaj Wójtowicz
Mikołaj Wójtowicz
Nowa funkcja uruchomiona przez Meta, właściciela Facebooka powstała głównie dla użytkowników z Ukrainy. Ma być dodatkową ochroną prywatności.
Nowa funkcja uruchomiona przez Meta, właściciela Facebooka powstała głównie dla użytkowników z Ukrainy. Ma być dodatkową ochroną prywatności. unsplash
Udostępnij:
Facebook pozwala włączyć blokady swojego konta. To dodatkowe zabezpieczenia, które mogą pomóc mieszkańcom terenów, na których trwa wojna. Ma to uniemożliwić uzyskiwanie obcym informacji na temat osób korzystających z portalu społecznościowego. Nowa funkcja uruchomiona przez Meta, właściciela Facebooka powstała głównie dla użytkowników z Ukrainy. Ma być dodatkową ochroną prywatności.

Jak poinformował Nathaniel Gleicher, szef polityki bezpieczeństwa w Meta obecnie trwają prace nad „Special Operations Center”. Centrum będzie zajmować się monitorowaniem sytuacji na Ukrainie, a zatrudnieni pracownicy będą posługiwać się językiem ukraińskim i rosyjskim.

Narzędzie, które pozwoli zablokować profil

Specjalne narzędzie „zablokuj profil” („Lock profile”) sprawi, że osoby nie będące znajomymi użytkownika nie pobiorą i nie udostępnią zdjęcia lub postów użytkownika. Dodatkowo – oglądanie postów nie będzie dla nich możliwe.

Podobna akcja zachęcania użytkowników do blokady swoich kont miała już miejsce w czasie zagrożenia, jakim była ofensywa talibów latem 2021 w Afganistanie.

Jak włączyć blokadę na Facebooku?

Aby włączyć funkcje dodatkowo blokujące profil użytkownik powinien:

  • wejść w funkcję „Więcej” („More”) znajdującą się pod imieniem i nazwiskiem,
  • następnym krokiem jest wybranie „Zablokuj profil” („Lock profile”),
  • potwierdzenie poprzez kliknięcie w „Zablokuj swój profil” („Lock your profile”).

Poza nadzwyczajnymi środkami i dodatkowymi blokadami warto też pamiętać o podstawowych środkach bezpieczeństwa, takich jak:

  • ochrona swojego hasła,
  • nie udostępnianie nikomu swoich danych logowania,
  • wylogowaniu się po zakończeniu korzystania z cudzego komputera,
  • przyjmowanie zaproszeń do znajomych tylko osób, które faktycznie się zna
  • nie klikaniu w podejrzane linki.

Istnieje również możliwość otrzymania alertów o nierozpoznanych próbach logowania albo korzystanie z uwierzytelniania dwuskładnikowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Lenovo

Lenovo Legion 5-15ACH 15,6"/Ryzen7/16GB/512GB/NoOS (82JW008SPB)

6 499,00 zł4 399,00 zł-32%
miejsce #2

HP

HP 255 G8 15,6"/8GB/256GB/Win10 (2M9P2EA)

2 655,97 zł1 899,00 zł-29%
miejsce #3

ASUS

ASUS ROG Strix G15 G513IE-HN003 15,6"/Ryzen7/16GB/512GB/NoOS ...

6 334,80 zł4 699,00 zł-26%
miejsce #4

MSI

MSI Katana GF76 17,3"/i7/16GB/512GB/NoOS (11UD466XPL)

6 331,94 zł4 900,00 zł-23%
Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Funkcja, która może się przydać na Ukrainie. Facebook przypomina o dodatkowym zabezpieczeniu konta - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie