Podobno pizze jedzono już w neolicie. Placki mączne były wtedy przygotowywane na gorących kamieniach. W starożytnych greckich zapiskach również można znaleźć informacje o pizzopodobnym wyrobie, który nosił nazwę plakous. Były to chlebowe placki doprawiane ziołami, czosnkiem i cebulą. Placki te ok. 500 r. p. n. e. trafiły do starożytnego Rzymu, a w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.
Niegdyś pizza była uznawana jako potrawa dla biedoty i chłopów. Było to danie proste, tanie i sycące. Zmieniło się to, gdy w 1889 roku, królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka ( Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia) postanowiła spróbować tej słynnej chłopskiej potrawy. Jej oryginalny smak tak bardzo przypadł królowej do gustu, że zatrudniła na swym dworze kucharza, którego jedynym zadaniem było przygotowywanie dla niej pizzy. Na jej cześć właśnie nazwano pizzę Margheritą.
Obecnie danie to jest tak popularne, że aż ustanowiono międzynarodowy dzień pizzy. Wypada właśnie dziś - 9 lutego.
,
Jak zrobić pizzę? Obejrzyj film.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?