Drożdżowa buła pani Reginy Zagroby (z prawej na zdjęciu) dwa razy nagrodzona

Mieczysław Bubrzycki
Regina Zagroba (z prawej) wraz z Janiną Dobkowską, szefową KGW oraz wójtem Michałem Rutkowskim na uroczystości w Warszawie. Na pierwszym planie buła
Regina Zagroba (z prawej) wraz z Janiną Dobkowską, szefową KGW oraz wójtem Michałem Rutkowskim na uroczystości w Warszawie. Na pierwszym planie buła
Co jest takiego w tej bule, że oczarowała jurorow dwóch konkursów kulinarnych?

- Nie wiem - przyznaje szczerze Regina Zagroba z Nowej Ruskołęki (pow. ostrowsk). - Ja nic nowego nie wymyśliłam. To stary przepis, nic nie ulepszany. Takie buły piekła moja mama, piekła też je moja babcia. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Kojarzy mi się przede wszystkim z rodziną i świętami.

- Na święta zajadają się nią wszyscy - mówi pani Regina. - Można ją jeść samą, ale także smakuje jako dodatek do innych potraw. Zięć, ale nie tylko on, je ją jak chleb: z wędliną, z flakami czy z bigosem. Bardzo mu smakuje.

Buła pozostałaby przysmakiem rodzinnym i nie wypłynęłaby na szerokie wody, gdyby nie Koło Gospodyń Wiejskich, które powstało około siedmiu lat temu w Starej Ruskołęce. Szefową koła jest Janina Dobkowska ze Starej Ruskołęki. Na spotkania jeździ także pani Regina.

Do startu z bułą w konkursie o Laur Marszałka panią Reginę namówiła Lidia Biernat z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, która zajmuje się m.in. kołami gospodyń wiejskich i była na niejednym spotkaniu w Starej Ruskołęce.

- Na prośbę pani Lidki przygotowałam bułę drożdżową według naszego przepisu i pojechała ona do Warszawy - wspomina pani Regina. - Naprawdę byłam mocno zaskoczona, kiedy dowiedziałam się, że zdobyłam pierwszą nagrodę - dodaje.

To była dziewiąta edycja konkursu, przez ten czas zostało zgłoszonych ponad 600 produktów. W tym roku pojawiło się wiele nowych, ciekawych produktów, w tym sporo opartych na tradycyjnych recepturach

Do dziewiątej edycji konkursu zgłoszono ponad 100 produktów, a przyznano 16 laurów marszałka.

Jury w swoim protokóle tak oceniło produkt wykonany przez Reginę Zagrobę: Buła drożdżowa z kruszonką ma piękny zapach (szczególnie po wyjęciu z pieca) oraz niepowtarzalny smak. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, potrzeba dużo czasu, cierpliwości i przede wszystkim serca. Na jakość produktu wpływa tradycyjny sposób przygotowania i wypiekania w tradycyjnym piecu. Przepis przekazywany jest ustnie z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe z kruszonką było i jest po dziś dzień ciastem wyjątkowym, zawsze obecnym w domu pani Reginy podczas obchodów szczególnie ważnych uroczystości.

- Myślę, że bardzo dobrze zostało to ujęte - mówi laureatka.

Laur Marszałka to nie jedyna nagroda dla buły wypiekanej przez Reginę Zagrobę. Została ona zgłoszona także do konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionu” organizowanego przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego i tam też zdobyła pierwszą nagrodę. Uroczyste podsumowanie konkursu odbyło się niedawno w Poświętnem koło Płońska.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie