Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy sok z malin - jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

RSM
Maliny można kupić za około 5 złotych za pudełeczko
Maliny można kupić za około 5 złotych za pudełeczko Krzysztof Kapica
Lubicie jesienią i zimą (gdy nastanie czas przeziębień) zrobić sobie herbatę z domowym sokiem malinowym? Kto nie lubi! Dlatego trzeba już teraz pomyśleć o przygotowaniu soku, własnoręcznie, w domu, kiedy sezon na maliny w pełni (pudełeczko tych owoców można kupić we Wrocławiu za około 5 złotych). Wtedy mamy pewność, że jest on w 100 procentach zdrowy, naturalny i nie ma żadnych zbędnych dodatków i ulepszaczy.

Przepis na sok malinowy

Składniki:
2 kilogramy malin (około 8 pudełeczek)
1 szklanka cukru (gdy lubicie słodszy sok można dać 1,5 szklanki)

Przygotowanie:
Maliny wsypać do dużego, szklanego słoika, zasypać owoce cukrem a słoik nakryć gazą i przewiązać, żeby się trzymała brzegów, gumką recepturką (gaza będzie chroniła nasz sok przed owadami, które z pewnością by chciały spróbować naszego smakołyku).

Po trzech, czterech dniach maliny powinny puścić sok. Zlewamy go do garnka i przekładamy resztę cukru ze słoja (jeśli cały cukier nie zdążył się rozpuścić).

Podgrzewamy sok i mieszamy, żeby cukier się dokładnie rozpuścił. Uwaga: trzeba pilnować, żeby sok się nie zagotował. Ma być gorący, ale nie wrzący (nie straci wtedy cenny składników odżywczych).

Gorący płyn przelewamy do czystych słoiczków, zakręcamy i odwracamy denkiem do góry. Po wystudzeniu wystarczy opisać słoiki i wynieść do spiżarni. Sok na jesienno-zimowe wieczory gotowy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy sok z malin - jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS] - Gazeta Wrocławska

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki