Domowe lody stracciatella bez jajek. Banalnie prosty przepis, który zrobisz w kilka minut. Smakują obłędnie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Dowiedz się, jak przygotować kremowe lody stracciatella. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Dowiedz się, jak przygotować kremowe lody stracciatella. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Zastanawiasz się jak zrobić domowe lody? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na lody stracciatella. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Nie potrzebujesz surowych jajek czy maszynki do robienia lodów. Włóż je do zamrażarki, by po około 6 godzinach cieszyć się kremowym i pysznym deserem. W smaku przypomina lody włoskie. Sprawdź przepis na domowe lody stracciatella.

Na skróty

Domowe lody śmietankowe

Domowe lody to prawdziwy przysmak. Możesz je bardzo łatwo przygotować przy użyciu specjalnej maszynki do lodów, która dba o ich konsystencje, mieszanie i zamrażanie. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia w swojej kuchni, to nic straconego! Mamy dla Ciebie idealny przepis na lody bez maszynki - domowe lody stracciatella.

Lody stracciatella to śmietankowe lody z kawałkami czekolady. Ich wykonanie jest banalnie proste i co najważniejsze - zawsze się udają! Nie musisz ich mieszać co kilka minut. Nie będą też bardzo twarde po zamrożeniu.

By je przygotować, potrzebujesz jedynie trzech składników:

  • śmietanki kremówki,
  • mleka skondensowanego,
  • czekolady.

Szybkim i dobrem rozwiązaniem jest użycie gotowej posypki czekoladowej lub czekoladowych groszków.

Domowe lody z naszego przepisu są pyszne, słodkie, kremowe i mocno śmietankowe. Możesz także wzbogacić ich smak według uznania, dodając np.:

  • ziarenka z laski wanilii,
  • dwie łyżki mocnego espresso,
  • łyżeczkę pasty waniliowej,
  • skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować domowe lody stracciatella:

Domowe lody stracciatella - przepis

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 5 min + ok. 6 godz. w zamrażarce)

Nic, tylko zajadać
Nic, tylko zajadać Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 36% zimnej
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego zimnego
  • 60 g posiekanej czekolady lub posypki czekoladowej

Jak zrobić lody stracciatella krok po kroku?

  1. Odmierz śmietankę i przelej do miski.
  2. Dodaj mleko skondensowane i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 2 min. Masa ma się tylko napowietrzyć.
  3. Wyłącz mikser i wsyp do lodów drobno posiekaną czekoladę lub posypkę czekoladową.
  4. Wymieszaj całość łyżką i przelej do pudełka spożywczego.
  5. Schowaj lody do zamrażalnika na ok. 6 godzin.
  6. Po 2 godzinach przemieszaj lody łyżką i ponownie schowaj.
  7. Lody stracciatella są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Dowiedz się, jak przygotować kremowe lody stracciatella. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Domowe lody stracciatella bez jajek. Banalnie prosty przepis...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowe lody stracciatella bez jajek. Banalnie prosty przepis, który zrobisz w kilka minut. Smakują obłędnie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie