Czasznica olbrzymia to grzyb należący do rodziny purchawkowatych. Swoją nazwę, jak łatwo wywnioskować, zawdzięcza wygladowi - przypomina czaszkę. W Polsce czasznica była gatunkiem ściśle chronionym, ale kilka lat temu, w roku 2014 została wykreślona z listy gatunków grzybów chronionych. Młoda czasznica jest jadalna, choć w Polsce nie jest popularna jako grzyb jadalny. Niestety, jest też często deptana. A jak smakuje?
Jest pyszna. Smakuje jak kania, tylko znacznie delikatniejsza, jakby była z pianki w środku
- mówi ostrowianin.
Czasznicę można pociąć w plastry, obtoczyć w panierce i usmażyć - tak jak kanię. Podobno można ją też bardzo łatwo hodować w przydomowym ogródku.
- Piknik rodzinny w Komorowie z okazji Święta Wojska Polskiego. Zdjęcia
- Co robić w weekend? Imprezy i wydarzenia w regionie
- Zderzenie busa z ciężarówką w Gąsiorowie, pow. ostrowski. Zdjęcia
- Pijani mieszkańcy gminy Wąsewo jechali slalomem przez wieś
- Nowa Grabownica. Kobieta chciała wyłudzić pieniądze
- Tanie domy na sprzedaż. Do zamieszkania, remontu lub rozbiórki. Na pięknych działkach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?