Czasznica olbrzymia to grzyb o ciekawym wyglądzie. Kiedyś była gatunkiem chronionym, dzisiaj można ją jeść. Zdjęcia

Milena Jaroszewska
Milena Jaroszewska
Fot. fb Tomasz Kołodziejczyk
Udostępnij:
Taki okaz czasznicy olbrzymiej znalazł mieszkaniec Ostrowi, który wybrał się z rodziną na Mazury.

Czasznica olbrzymia to grzyb należący do rodziny purchawkowatych. Swoją nazwę, jak łatwo wywnioskować, zawdzięcza wygladowi - przypomina czaszkę. W Polsce czasznica była gatunkiem ściśle chronionym, ale kilka lat temu, w roku 2014 została wykreślona z listy gatunków grzybów chronionych. Młoda czasznica jest jadalna, choć w Polsce nie jest popularna jako grzyb jadalny. Niestety, jest też często deptana. A jak smakuje?

Jest pyszna. Smakuje jak kania, tylko znacznie delikatniejsza, jakby była z pianki w środku

- mówi ostrowianin.

Czasznicę można pociąć w plastry, obtoczyć w panierce i usmażyć - tak jak kanię. Podobno można ją też bardzo łatwo hodować w przydomowym ogródku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie