Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czasznica olbrzymia to grzyb o ciekawym wyglądzie. Kiedyś była gatunkiem chronionym, dzisiaj można ją jeść. Zdjęcia

Milena Jaroszewska
Milena Jaroszewska
Fot. fb Tomasz Kołodziejczyk
Taki okaz czasznicy olbrzymiej znalazł mieszkaniec Ostrowi, który wybrał się z rodziną na Mazury.

Czasznica olbrzymia to grzyb należący do rodziny purchawkowatych. Swoją nazwę, jak łatwo wywnioskować, zawdzięcza wygladowi - przypomina czaszkę. W Polsce czasznica była gatunkiem ściśle chronionym, ale kilka lat temu, w roku 2014 została wykreślona z listy gatunków grzybów chronionych. Młoda czasznica jest jadalna, choć w Polsce nie jest popularna jako grzyb jadalny. Niestety, jest też często deptana. A jak smakuje?

Jest pyszna. Smakuje jak kania, tylko znacznie delikatniejsza, jakby była z pianki w środku

- mówi ostrowianin.

Czasznicę można pociąć w plastry, obtoczyć w panierce i usmażyć - tak jak kanię. Podobno można ją też bardzo łatwo hodować w przydomowym ogródku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki