Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na szparagi! Wielkopolska jest w nich prawdziwą potęgą. Zobacz propozycje kucharzy Concordia Taste

Zuzanna Turkiewicz
Zuzanna Turkiewicz
W restauracji Concordia Taste w centrum Poznania uroczyście rozpoczęto sezon na szparagi!
W restauracji Concordia Taste w centrum Poznania uroczyście rozpoczęto sezon na szparagi! Waldemar Wylegalski
Zdaniem Adama Adamczaka, szefa kuchni w Concordia Taste w Poznaniu, szparagi należą do warzyw bardzo uniwersalnych i można je połączyć z niemal każdą potrawą. Kucharz zaznacza, że wraz z zespołem co roku starają się zaprezentować szparagi w innym wydaniu. Oto propozycje dań ze szparagów tej restauracji!

Szparagi jako superfood!

Degustację w czasie otwarcia sezonu szparagowego wzbogaciła dawka najważniejszych informacji o warzywie, zapewniana przez specjalistów. Eksperci obalają mity o rzekomych trujących właściwościach warzywa oraz podkreślają jego prozdrowotne cechy.

Mikołaj Knaflewski, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP), od 50 lat prowadzi badania nad tym warzywem. Wśród wielu walorów rośliny specjalista wymienia duże zdolności detoksykujące, czy pozytywny wpływ na trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika. Oprócz tego, szparagi są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, czy kwasu foliowego.

Głos zabiera także dr Tomasz Spiżewski z Katedry Warzywnictwa UPP:

– Ludzie próbują twierdzić, że jest to trująca roślina, której nie należy spożywać. Dementuję te informacje. Jest dokładnie odwrotnie. To bardzo wartościowe warzywo. Wpływa ono pozytywnie na zdrowie człowieka.

Wśród wyzwań, jakie można napotkać w czasie upraw szparagów znawcy przytaczają zmiany klimatyczne oraz niedobór pracowników odpowiedzialnych za zbiory. Jednak zwracają również uwagę na umacniającą się pozycję szparagów w Polsce. Mimo przeciwności, produkcja rośliny znacząco wzrasta. Obecnie Polska jest 13. największym producentem tego warzywa na świecie, a Wielkopolska – największym w Polsce. Wprost proporcjonalnie rośnie także jego konsumpcja.

Szef kuchni w restauracji Concordia Taste dzieli się swoją wiedzą gastronomiczną:

– Ważne jest, żeby szparag był świeży. Ugotowanie tego warzywa jest sztuką. Największym grzechem, jaki można popełnić jest przegotowanie szparagów – zaznacza.

Propozycje kucharzy Concordia Taste

Concordia Taste wyszła z propozycją trzech przystawek, zupy oraz dania głównego. Kucharze planowali przyrządzić także deser- sernik ze szparagów z białą czekoladą. Jednak ostatecznie czas im na to nie pozwolił.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]  

W gospodarstwie Bogdana Królika rozkwitły miliony tulipanów!

Czy byłeś już zobaczyć miliony tulipanów w Chrzypsku Wielkim...

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski