Cukinia. TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zupa-krem z cukinii Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
cukinia (ok. 700 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 por
1 marchewka
1 pietruszka
1 duży ziemniak
pieprz, sól
0,5 l wody
2 kromki chleba
1 łyżka oliwy
Wykonanie
W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebulka się trochę zeszkli to dodać drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem wymieszać i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem i zmiksować blenderem, ale zostawić kilka kostek cukinii do dekoracji.
Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić, przyprawić i dusić do miękkości. Gdy warzywa są gotowe zmiksować blenderem.
Na końcu do zmiksowanej cukinii dodawać stopniowo zmiksowane warzywa. Doprawić do smaku.
Krem z cukinii jest gotowy, ale dla smaczku można podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony chleb w kostkę, polać oliwą i delikatnie posolić i popieprzyć. Grzanki cały czas mieszać żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki położyć na krem.