Cuda, cuda ogłaszają! Nasz Czytelnik kupił mięso, które... świeci. To nie żart!

possowski
Udostępnij:
Dziś zadzwonił do nas pewien mieszkaniec Ostrołęki. - Przyjedźcie, sami zobaczcie - mówił zaaferowanym głosem. - Mam mięso, które świeci w ciemności!

Z lekkim niedowierzaniem pojechaliśmy pod wskazany adres.

- Kupiłem tę karkówkę w jednym z ostrołęckich sklepów - tłumaczy nam właściciel świecącego mięsa. - Miałem zamiar upiec ją na święta. Mięso włożyłem do garnka, zasypałem solą i pieprzem i wyniosłem do piwnicy. Potem zszedłem do niej, patrzę a mięso świeci.

Rzeczywiście, świeci. Przypatrując się mięsu widać wyraźnie błękitną poświatę, przypominającą na przykład fluorescencyjną tarczę zegarka. Widać ją szczególnie wyraźnie po zrobieniu mięsu zdjęcia aparatem fotograficznym, który jest - przy długim czasie naświetlania - czulszy niż ludzkie oko. (powyższe zdjęcie nie zostało obrobione graficznie!).

- Spotykamy się czasami z różnymi takimi sytuacjami, które wskazują na dodawanie do mięsa substancji celem zwiększenia jego masy (czysta woda) lub zahamowania ubytków (fosforany) i rozwoju mikroflory - mówi profesor Zbigniew Dolatowski. - Mogą to być także drobnoustroje, dla których mięso jest doskonałym środowiskiem rozwoju, ale raczej są to zmiany chemiczne barwnika znajdującego się w mięsie, jakim jest mioglobina. Podlega ona zmianom m.in. pod wpływem światła słonecznego - wyjaśnia.

- Nie sądzę, żeby to był wpływ dodatków do pasz. Fosforyzują raczej dodatki wykorzystywane podczas obróbki mięsa - dodaje profesor Jan Matras z Instytutu Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego.

- Prawdopodobnie po ugotowaniu mięso nie byłoby szkodliwe - przekonuje profesor Zbigniew Dolatowski.

Więcej w papierowym wydaniu Tygodnika Ostrołęckiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 7

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

.....
Witam. Chciałem się ustosunkować do wyżej opisanej wypowiedzi na temat "świecącego mięsa". Reakcja jaka moze zajść z barwnikiem mięsnym - mioglobiną może mieć dwubiegunowość: oksymioglobina (powstaje w wyniku utlenienia mioglobiny np: podczas trzymania mięsa w atmosferze bogatej w powietrze; oraz metmioglobina (szara barwa mięsa) powstająca podczas procesu termicznego. Nie jest mi znana ani wiadoma forma mioglobiny, która miałą by świecić na kolor niebieski, dlatego też nie mogę się zgodzić z wypowiedzią pana profesora D. moim zdaniem powodem dla którego doszło do takiej a nie innej reakcji jest dopuszczenie się do nastrzyknięcia surpwego mięsa na etapie rozbioru tego elementu składnikami pochodzenia znanemu producentowi tegoż elementu.
m
morda
Proponuję pokroić na kawałki i zawiesić na choinkę. Energia elektryczna drożeje więc miło pan spędzi Wigilię w innym świetle. Wesołych Świąt.
J
Jerzy
Tp sa prawdziwi profesorowie czy po studiach podstawowych?
c
curie
RAD tak świeci
m
mama
trzeba kupować w Borawem:)
G
Gość
Dziekuje za taka swiateczna swiecaca kartkowke
G
Gość
Trzeba kupowac w PMB.
Przejdź na stronę główną Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie