MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co ze stosowaniem pasz GMO w Polsce? Rząd przesunął termin zakazu

Redakcja Strefy Agro
Opracowanie:
Celem jest zastąpienie importowanej śruty sojowej, krajowymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi, które będą porównywalne pod względem jakościowym i ekonomicznym. To wymaga czasu.
Celem jest zastąpienie importowanej śruty sojowej, krajowymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi, które będą porównywalne pod względem jakościowym i ekonomicznym. To wymaga czasu. unsplash.com/Stefanie Poepken
Obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz - argumentuje ministerstwo rolnictwa. To dlatego Rada Ministrów przyjęła pod koniec lipca 2024 projekt nowelizacji ustawy o paszach. Zakaz stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz GMO wejdzie później.

Nowy termin wejścia w życie przepisu to 1 stycznia 2030 roku. Zatem nastąpi przesunięcie o kolejnych 5 lat, bo przypomnijmy, że początkowo zakaz miał wejść w życie 1 stycznia 2025.

Wówczas polskie rolnictwo ma zrezygnować z żywienia zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Projektowana ustawa zmienia termin wejścia w życie przepisu, który zakazuje w Polsce wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania powyższych pasz.

"Wejście w życie zakazu w 2025 r. mogłoby spowodować problemy związane z zaopatrzeniem w wystarczającą ilość paszy dla zwierząt monogastrycznych (drób i świnie) oraz załamanie sektora produkcji zwierzęcej" - dodano w komunikacie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Podkreślono, że zmiana terminu jest również "odpowiedzią na długoterminową inicjatywę Komisji Europejskiej i ma na celu stopniowe wprowadzanie i zastosowanie trendów UE w zakresie odbudowy niezależności białkowej na rynku pasz oraz korzystanie z wyników produkcyjnych polskiego rolnictwa i przetwórstwa wspieranego dzięki instrumentom finansowym wspólnej polityki rolnej (WPR)".

Genetycznie modyfikowana śruta sojowa jest podstawowym źródłem białka w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń.

"Zastąpienie importowanej śruty sojowej krajowymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi, które będą porównywalne pod względem jakościowym i ekonomicznym wymaga czasu.

Zdaniem resortu rolnictwa przesunięcie terminu wejścia w życie zakazu pozwoli ocenić, jak w okresie 5 lat zmieni się organizacja rynku roślin białkowych. Ponadto dzięki przesunięciu zakazu będzie można przebudować dotychczasowe systemy skupu i dystrybucji produkcji przez przedsiębiorstwa paszowe oraz dostosować receptury i linie technologiczne. (PAP)

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki