Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co wolno sprzedawać w gospodarstwie a czego nie

Anna Wołosz
Jajka tak, twaróg - nie, czyli jakie pułapki czekają na rolników, sprzedających swoje produkty na miejscu, to temat seminarium „Kobieta przedsiębiorcza na obszarach wiejskich”.

Seminarium odbyło się wczoraj i zgromadziło ponad 100 słuchaczy: nie tylko kobiet, z kilku powiatów. Przyjechali właściciele gospodarstw agroturystycznych, Koła Gospodyń Wiejskich, rolnicy ekologiczni, drobni producenci rolni. Zorganizował je Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Ostrołęka i Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie mazowieckim.

Najciekawszym tematem była sprzedaż bezpośrednia w świetle zmian ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Do referującego go Jerzego Kwiatkowskiego z Urzędu Skarbowego w Ostrołęce uczestnicy mieli mnóstwo pytań. Np. co znaczy sprzedaż z ręki do ręki.

- Na miejscu, w gospodarstwie, albo gdy dowieziecie państwo towar do określonego klienta, jednak bez pośrednictwa firm kurierskich - tłumaczył.

Ponadto mowa była o produkcji i sprzedaż bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego z punktu widzenia Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Ostrołęce oraz o produktach pochodzenia roślinnego, od strony sanepidu. Dobre praktyki przedstawił Andrzej Niedźwiedzki z MODR w Ostrołęce, po czym rozpoczęła się dyskusja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki