Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co grillować, aby było smacznie i nietradycyjnie

Artykuł sponsorowany
Przed nami jeszcze kilka miesięcy trwającego sezonu grillowego. W ogrodach, na działkach i tarasach unosi się zapach opiekanych na ruszcie produktów. Uwielbiamy grillowanie – to najpopularniejsza forma biesiadowania w naszym kraju, w sezonie wiosenno-letnim. Aby grillowanie z rodziną i przyjaciółmi zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować się do kilku zasad. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i czym się kierować wybierając produkty na ruszt. Sprawdź nasze wskazówki i zostań mistrzem grilla!

Grillowanie pozostawia nam dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie ma tu ustalonego menu, którego musimy się trzymać. Najważniejsze, aby jedzenie nam smakowało, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony.

Co wrzucić na ruszt, czyli grillujemy nie tylko kiełbasę

W sezonie grillowym nieprzerwanie od lat króluje kiełbasa, jest ona wciąż najpopularniejszym produktem na grilla, wybieranym przez Polaków. Stanowi ponad 50 proc. najczęściej kupowanych produktów na ruszt.

– Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Cenimy ją za smak oraz możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. Z drugiej strony jednak obserwujemy trend poszukiwania przez klientów różnych nowości i ciekawych smaków. Wyraźnie widać wpływ mody na gotowanie. Do samodzielnego przygotowywania posiłków, ale również eksperymentów kulinarnych zachęcają nas programy kulinarne, blogi, magazyny oraz dostępne w sieci przepisy. Zmiany obserwujemy też w tendencjach zakupowych, coraz szersza grupa konsumentów sięga po wyroby inne niż tradycyjne, jak: cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone odpowiednio przyprawione np. dostępne w naszej ofercie kiełbaski BRATWURST – cienkie białe kiełbaski, którymi zajadają się nasi zachodni sąsiedzi. W Niemczech nie ma grilla bez kiełbasek BRATWURST. Grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne np. znana i lubiana nasza kiszka ziemniaczana czy Rejbak, potrawa regionalna na Kurpiach, który równie wyśmienity jest z grilla. To produkty na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku i przypraw, kiszka występuje w cienkich jelitach, zaś rejbak w formie pieczonej babki ziemniaczanej, gotowej do podgrzania na grillu – mówi Małgorzata Wódkiewicz kierownik marketingu w ZM Pekpol Ostrołęka

Grill na szybko – to możliwe

Wszyscy wiemy, że biesiadę pod chmurką najlepiej zaplanować wcześniej i starannie przygotować wszystkie komponenty, z których będziemy przygotowywać grillowe potrawy. Jednak nie zawsze mamy na to czas, gdyż wspólne grillowanie często wynika ze spontaniczności.

– W takim wypadku możemy skorzystać z gotowych produktów np. READY GRILL żeberka czy READY GRILL golonka z kością, które wystarczy wyjąć z opakowania i wrzucić na ruszt. Na imprezę grillową polecamy również naszą NOWOŚĆ KASZANKĘ ORKISZOWĄ – z kaszą orkiszową i Kaszankę JAGLANO-GRYCZANĄ – z kaszą jaglano -gryczaną, które będą urozmaiceniem grillowej biesiady mówi Małgorzata Wódkiewicz.

Kilka zasad zdrowego grillowania

Aby grill okazał się kulinarnym sukcesem, warto kierować się kilkoma wskazówkami.

– Przede wszystkim zwróćmy uwagę na odpowiednie pieczenie mięs. Do grillowania nie potrzebujemy ognia, tylko żar. Produkty na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Starajmy się, aby mięso nie miało kontaktu z płomieniami, lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie, tylko używać specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładźmy wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Ważna jest także marynata – chroni mięso przed przypaleniem, wzbogaca jego smak, a jego konsystencja jest delikatniejsza.

Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki