Do produkcji 50 hektolitrów piwa użyto 45 kilogramów granulatu chmielowego z odmian Lubelski, Marynka i Puławski. - Lubelski to nasz chmiel, powstały tutaj. To szlachetna, aromatyczna odmiana, która dodaje piwu ciekawego, intensywnego aromatu - mówi Paweł Piłat, właściciel plantacji, z której pochodzą chmiele użyte do uwarzenia kooperacyjnego piwa.
- Marynka to z kolei odmiana młodsza, którą zaczęto uprawiać pod koniec lat 80. ubiegłego wieku. Jeszcze niedawno Marynka dominowała na lubelskich plantacjach, ale teraz jest jej trochę mniej. Ten chmiel używany był do nadania piwu goryczki, ale jak zaczęto eksperymentować z dobrymi okazami Marynki uzyskano całkiem ciekawe walory aromatyczne - dodaje Piłat.
Produkcja polsko-włoskiego piwa z dodatkiem lubelskiego chmielu jest częścią promocji polskiego surowca, którą prowadzi żywiecki browar rzemieślniczy Pinta.
Pinta to pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce. W 2011 roku Pinta uwarzyła amerykańską wersję IPA, czyli Atak Chmielu. Pinta stoi również za produkcją polsko - irlandzkiego piwa Lublin to Dublin. Ten trunek warzony jest od trzech lat.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?