Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Z botwinki można przygotować zupę na ciepło lub pyszny chłodnik. Fot. Violetta Grzelka
Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Zobaczcie przepisy na pyszne zupy z botwiny: na ciepło oraz na zimno.

Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]

Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Połączona z odpowiednimi, wysokiej jakości produktami stworzy naprawdę pożywny posiłek.

Botwina: smaczna wiosenna zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Zabierzowa Bocheńskiego.

Botwina: smaczna wiosenna zupa [PRZEPIS]

Składniki

  • 40 dag żeberek
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 pęczki młodych buraczków z liśćmi (botwinka)
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • 2 łyżki zieleniny ( posiekanej koperek pietruszka lubczyk)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz, majeranek, maggi
Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. pixabay.com

Wykonanie
Z żeberek i warzyw ugotować wywar. Botwinkę starannie wypłukać pokroić w paski i ugotować w niedużej ilości wody dodając szczyptę kwasku cytrynowego.
Z wywaru wyjąć żeberka, obrać z kości i pokroić. Wywar mięsny połączyć z ugotowana botwinką i mięsem, podprawić śmietanka i do smaku przyprawami według uznania. Podawać z jajkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Zabierzowie Bocheńskim

Zupa botwinka wiosenna Marty Góry.

Zupa botwinka wiosenna [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 pęczki botwiny
  • cytryna- sok
  • śmietana ( w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
  • bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry

Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka Violetty Grzelki.

Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka [PRZEPIS]

Składniki dla 6-8 osób

  • pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
  • 1-2 świeże ogórki
  • 1-2 pęczki rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
  • 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie
Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga Mamucie Przysmaki

Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny

Wykonanie
Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem

Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • makaron Lubella Mini Kółka
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml wody
  • barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce)
  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku

Wykonanie
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
W międzyczasie umyć botwinę, posiekać i przesmażyć szybko na oliwie. Następnie zalać ją wodą i dusić przez 10 minut, aż zmięknie, a potem ostudzić. Skórkę z ogórków obrać w odległości co ok. 1 cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usunąć pestki z ogórka i pokroić go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekać
Do schłodzonej botwiny dodać roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubić całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolać do niej zimny barszcz. Doprawić solą i pieprzem, a następnie całość schłodzić. Zupę podawać z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Przepis Michała „Magiela” Myszkiewicza, eksperta kulinarnego marki Lubella

Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe

polecane: MiauCzat: Jakub Kucner w klatce na FAME MMA?! Ma już przeciwnika!

Materiał oryginalny: Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3