Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Botwinka - przepis na zupę z botwiny. Zupa botwinka i chłodnik [PRZEPISY]

mad
Z botwinki można przygotować zupę na ciepło lub pyszny chłodnik.
Z botwinki można przygotować zupę na ciepło lub pyszny chłodnik. Fot. Violetta Grzelka
Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Zobaczcie przepisy na pyszne zupy z botwiny: na ciepło oraz na zimno.

Botwinka - przepis na zupę z botwiny. Zupa botwinka i chłodnik

Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Połączona z odpowiednimi, wysokiej jakości produktami stworzy naprawdę pożywny posiłek.

Botwina: smaczna wiosenna zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Zabierzowa Bocheńskiego.
Botwina: smaczna wiosenna zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Zabierzowa Bocheńskiego.

Botwina: smaczna wiosenna zupa [PRZEPIS]

Składniki

  • 40 dag żeberek
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 pęczki młodych buraczków z liśćmi (botwinka)
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • 2 łyżki zieleniny ( posiekanej koperek pietruszka lubczyk)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz, majeranek, maggi
Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów.
Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. pixabay.com

Wykonanie
Z żeberek i warzyw ugotować wywar. Botwinkę starannie wypłukać pokroić w paski i ugotować w niedużej ilości wody dodając szczyptę kwasku cytrynowego.
Z wywaru wyjąć żeberka, obrać z kości i pokroić. Wywar mięsny połączyć z ugotowana botwinką i mięsem, podprawić śmietanka i do smaku przyprawami według uznania. Podawać z jajkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Zabierzowie Bocheńskim

Zupa botwinka wiosenna Marty Góry.
Zupa botwinka wiosenna Marty Góry.

Zupa botwinka wiosenna [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 pęczki botwiny
  • cytryna- sok
  • śmietana ( w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
  • bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry

Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka Violetty Grzelki.
Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka Violetty Grzelki.

Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka [PRZEPIS]

Składniki dla 6-8 osób

  • pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
  • 1-2 świeże ogórki
  • 1-2 pęczki rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
  • 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie
Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga Mamucie Przysmaki

Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny

Wykonanie
Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem
Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem

Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • makaron Lubella Mini Kółka
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml wody
  • barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce)
  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku

Wykonanie
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
W międzyczasie umyć botwinę, posiekać i przesmażyć szybko na oliwie. Następnie zalać ją wodą i dusić przez 10 minut, aż zmięknie, a potem ostudzić. Skórkę z ogórków obrać w odległości co ok. 1 cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usunąć pestki z ogórka i pokroić go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekać
Do schłodzonej botwiny dodać roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubić całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolać do niej zimny barszcz. Doprawić solą i pieprzem, a następnie całość schłodzić. Zupę podawać z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Przepis Michała „Magiela” Myszkiewicza, eksperta kulinarnego marki Lubella

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska