Bez nich nie ma świąt. Wielkanocne pomysły na mazurki

TVN24

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Już za tydzień święta wielkanocne - wiele osób nie wyobraża ich sobie bez mazurka. Może być kajmakowy, różany czy czekoladowy. Pomysłów na smaki jest mnóstwo. Mogli się o tym przekonać uczestnicy warsztatów cukierniczych "Mazurka czas zacząć".

- Podoba mi się, że w mazurkach tkwi totalna prostota. Potrzebne jest kruche ciasto, najczęściej waniliowe, kakaowe, może być nawet wafel jako spód ciasta. Smarujemy je tym, czym lubimy. Mogą to być zwyczajne powidła, może być dżem, kajmak albo sama biała czekolada - mówi Zuzanna Bobowska, artystka, pasjonatka cukiernictwa.

A tu macie kilka przepisów na mazurki:)

Mazurek z masą migdałową i marcepanem
Składniki:
30 dag mąki,
•30 dag zimnego masła,
•5 łyżek wody,
• szczypta soli,
•10 dag marcepanu,
•20 dag mielonych migdałów,
•2 jajka,
•15 dag cukru,
•20 dag suszonej żurawiny,
•garść płatków migdałowych.

Mąkę (20 dag), masło (10 dag), wodę i sól wkładamy do miski. Zagniatamy ciasto. Formę (18 cm x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane na cienki płat ciasto wykładamy na blaszkę. Za pomocą widelca nakłuwamy. Pieczemy przez 25 minut w 180 st. C. Masło (20 dag) podgrzewamy na małym ogniu. Za pomocą miksera mieszamy z mąką (10 dag) i jajkami. Dokładamy żurawinę i migdały. Łączymy za pomocą łyżki. Na mazurek wykładamy starty na tarce marcepan. Wylewamy masę. Ozdabiamy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez pół godziny w 180 st. C.

Mazurek na waflach (dla leniwych:))) )

Składniki:
1/2 opakowania wafli
puszka gotowej masy kajmakowej 38 dag

Masę kajmakową przełożyć do garnka i podgrzać na bardzo małym ogniu. Wafle przekroić na trójkąty lub kwadraty i posmarować masą kajmakową, zostawić trochę masy na wierzch. Złożyć, np. po 5 wafli i docisnąć. Wierzch wafli posmarować resztą masy kajmakowej i udekorować rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i pokruszonymi włoskimi orzechami. Mazurek odstawić do zastygnięcia.

Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler dla polki.pl
Składniki:
Na ciasto:
• 300 g
 mąki krupczatki
• 200 g zimnego
 masła
• 100 g
 cukru
• 1 żółtko
• 1 łyżka 
kwaśnej śmietany

Na masę:
• 6 dużych pomarańczy
• ok. 200 g 
cukru
• pół łyżeczki 
esencji z kwiatu pomarańczy
• 3 łyżeczki 
żelatyny w proszku
• migdały do ozdoby.

Przygotowanie:

Ciasto:
Posiekaj nożem mąkę z masłem i cukrem, dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć szybko ciasto, uformuj z ciasta kulę, owiń w ściereczkę i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj do wielkości blaszki. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsze są blaszki bez jednego rantu. Łatwiej jest z nich zsunąć upieczone ciasto, tak żeby się nie pokruszyło. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudź.

Masa:
Pomarańcze sparz i wyszoruj. Wyciśnij sok. Skórki odetnij od resztek miąższu, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w 2 litrach wody przez godzinę. Sok zagotuj z 100 g cukru, dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ugotowane skórki odcedź i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z sokiem z żelatyną. Dopraw do smaku cukrem i esencją z kwiatu pomarańczy. Kiedy masa zacznie zastygać rozsmaruj ja na wystudzonym cieście długim nożem z zaokrąglonym czubkiem. Zostaw do stężenia. Ozdabiaj migdałami.

Macie swój ulubiony, sprawdzony przepis? Przyślijcie na redakcja@tygodnikostrolecki.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie