Bajgle, przepis na przysmak z okazji Dnia Piekarza. Specjał, z którego powinniśmy być dumni

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Dzień Piekarza przypada właśnie dziś, czyli 4 maja. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was kilka informacji o bajglach, czyli chrupkiej, drożdżowej bułce w kształcie bransoletki lub obwarzanka. Mimo że największą popularnością bajgle cieszą się w Nowym Jorku, to właśnie Polacy powinni być z nich najbardziej dumni, bo najprawdopodobniej wymyślono je w Krakowie. Mamy dla Was przepis na te pyszne bułki. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować bajgle.

Spis treści

Pyszne bajgle - od Krakowa po Nowy Jork

Dzień Piekarza obchodzony jest 4 maja, dlatego przygotowaliśmy dla Was garść informacji odnośnie bajgli, czyli popularnego pieczywa.

Bajgiel to pieczywo o zwartym miąższu z przylegającą skórką. Przepis na ten przysmak został wymyślony w Polsce, najprawdopodobniej w Krakowie. W podaniach historycznych pierwsze wzmianki o bajglach występują już na początku XVII w. (możemy o tym przeczytać m.in. w Słowniku Wyrazów Obcych Władysława Kopalińskiego).

Przepis na bajgle został przewieziony na Manhattan przez emigrantów z Polski. Prawdziwą fortunę zbił na nich pochodzący z Lublina Harry Lender, który w 1927 roku w Connecticut założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem.

Przygotowanie bajgli nie jest zbyt pracochłonne, ale zrobienie ich wymaga nieco siły. Ciasto jest twarde i trzeba je wyrabiać tak długo, aż zmięknie i stanie się elastyczne.

Swój oryginalny smak i nieco słodką, rumianą skórkę bułki zawdzięczają wcześniejszemu obgotowaniu w słodkiej wodzie. Czynność ta nie jest trudna i zajmuje niewiele czasu.

Domowe bajgle smakują wyśmienicie, zarówno na słodko i słono, np. z serkiem czy konfiturą.

Przepis na bajgle

(porcja: 16 bajgli, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 dag drożdży+ łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ok. 1,5 l wody do gotowania+ 2 łyżki cukru

Jak przygotować bajgle?

Przygotowanie

  1. W małej miseczce wymieszaj drożdże z cukrem.

  2. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej drożdże. Odstaw na 10 min.

  3. Dodaj wodę, olej, cukier, sól i wyrób ciasto.

    Nasza rada: wyrabianie ciasta na bajgle jest dość trudne i wymaga nieco czasu i siły, trzeba wyrabiać je tak długo, aż zmięknie i będzie elastyczne, m.in. 10 min. Warto zatem pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba.

  4. Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

  5. Ciasto podziel na pół i każdą część na kolejne kawałki. Łącznie powinno wyjść 16 bajgli.

  6. Formuj bajgle i ponownie przykryj ściereczką na kilka minut.

  7. Zagotuj wodę z cukrem.

  8. Wkładaj do wody po 3 bajgle i gotuj przez ok. 40 sekund z jednej strony i 40 min z drugiej.

  9. Wyjmij bajgle na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz z wszystkimi bajglami.

  10. Piecz bajgle przez ok. 20 min w 190 stopniach. Gotowe!

Bajgle najlepiej smakują na ciepło. Przed podaniem warto je podgrzać w piekarniku lub w tosterze. Smacznego!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić bajgle krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!

Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Bajgle, przepis na przysmak z okazji Dnia Piekarza. Specjał,...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bajgle, przepis na przysmak z okazji Dnia Piekarza. Specjał, z którego powinniśmy być dumni - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wera
Bajgle w wytrawnej formie są najlepsze! Z łsosoeim, sałatą, dobrym sosem i warzywami. Pychotka. Idealne na romantyczną kolację we dwoje :) Do tego zimna perełka i mamy najpyszniejszą koalcję na świecie.
Więcej informacji na stronie głównej Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie