Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne wielkanocne babki.
Zobaczcie przepisy na pyszne wielkanocne babki.
Baby wielkanocne pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas świąt. Zobaczcie przepisy na trzy babki wielkanocne.

Przepis na babkę wielkanocną. Jak zrobić pyszną babę wielkanocną? Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

Babka wielkanocna: szacunek dla wielkanocnej baby

Do wypieku bab od zawsze podchodzono z największą starannością. Już staropolskie przepisy mówiły o tym, że z wypiekiem bab należy postępować delikatnie, a ciastu okazać jak największy szacunek. Restrykcyjnie przestrzegano reguł, które powinny obowiązywać podczas wypieku. Unikano przeciągów i wychładzania kuchni.
Wszystkie składniki do wypieku, musiały mieć temperaturę pokojową. O sukcesie dobrze wyrobionego ciasta, stanowiły delikatne, wolne ruchy i cierpliwość. Kiedy baba znajdowała się już w piecu, nie można było głośno rozmawiać. Dozwolone było mówienie szeptem. Często obowiązywał całkowity zakaz wstępu do kuchni, żeby przypadkiem baba nie opadła. Sukcesem były gotowe, pięknie wyrośnięte baby, kształtem przypominające spódnice noszone dawniej przez kobiety na wsi.
Gotowe baby wielkanocne od zawsze są symbolem cierpliwości i doskonałości. Stanowią również dowód na umiejętności kucharskie gospodyni. Pięknie wyrośnięta baba, zapewniała powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok.

Babka wielkanocna: pomysły na wielkanocne baby

Baba to cała gama smaków i sposobów wykonania. Sekret udanego wypieku to tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie oraz odpowiednie zasady, których należy przestrzegać, aby baba wyrosła i nie opadła po wyjęciu z pieca. Efektem tych wymagających czynności są piękne, lukrowane cuda sztuki cukierniczej, które urzekają swoim wyglądem i sprawiają, że nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkiej Nocy bez tych tradycyjnych, pysznych wypieków.

Zobaczcie przepisy na trzy różne wielkanocne baby

Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami [PRZEPISY]

Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 21 g suchych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby
  • Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.

Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami [PRZEPISY]

Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną [PRZEPIS]

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu cytrynowego
  • 100 g żurawiny Bakalland
  • cukier puder

Wykonanie
Na średnich obrotach miksera, miksujemy masło z cukrem, żeby uzyskać białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie każde z nich pojedynczo przekładamy do masy, nie przestajemy miksować. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Wszystko delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wlewamy aromat cytrynowy, białka ubite na sztywną pianę i żurawinę. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami [PRZEPISY]

Dwukolorowa baba wielkanocna z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

Wykonanie
Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Zobacz koniecznie:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa

Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska