W skrócie:
Knedle z ciasta twarogowego – prosty przepis
Knedle przygotowane z ciasta twarogowego są bardziej delikatne i proste do wykonania niż wersja ziemniaczana. By je zrobić, wystarczy zagnieść ciasto z białego sera, mąki i jajek. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne twarogowe knedle ze śliwkami. Proponuję podać je z masłem, cynamonem i cukrem. Takie połączenie smaków to znak nadchodzącej jesieni, a dla wielu wspomnienie błogich lat dzieciństwa. Chcesz dodatkowo wzbogacić przepis? Możesz nadać knedlom nieco innego smaku, dodając orzechy lub marcepan. Naciętą śliwkę pozbaw pestki, a w to miejsce włóż obrany ze skórki migdał lub kawałek gotowego marcepanu. Tak przygotowaną śliwką nadziej knedle i postępuj tak jak w przepisie.
Zobacz w galerii, jak przygotować knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego.
Przepis na knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Duża porcja na 36 knedli.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 36 śliwek węgierek,
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- 750 g białego sera (półtłusty twaróg),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 15 g miękkiego masła,
- ok. 100 g masła rozpuszczonego,
- cynamon i cukier do posypania.
Jak zrobić knedle ze śliwkami?
Sposób przygotowania:
- Umyj śliwki, natnij i wyjmij pestki. Odstaw na bok.
- Rozdrobnij ser widelcem na stolnicy lub przeciśnij go przez praskę.
- Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i masło.
- Zagnieć całość w elastyczne ciasto.
- Podziel ciasto na kilka części i zrób z nich wałki.
- Pokrój każdy wałek na porcje, podobnej wielkości.
- Porcję ciasta rozpłaszcz rękami i nadziej śliwką. Całość uformuj w zgrabną kulę.
- Zrób wszystkie knedle i przykryj je ściereczką.
- Zagotuj garnek wody z odrobiną soli (ok. pół łyżki).
- Delikatnie wrzuć kilka knedli do wody, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, od wypłynięcia ok. 5 minut.
- Podawaj knedle na ciepło z rozpuszczonym masłem i posypane cukrem i cynamonem
Tradycyjne knedle. Przysmak z lat dzieciństwa
Knedle to gotowane w wodzie kulki ciasta, przygotowywane najczęściej z gotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jajek i odrobiny mąki ziemniaczanej. Bardzo popularne są także knedle zrobione z ciasta twarogowego zwane często knedlami węgierskimi. W obu przypadkach o pysznym smaku decyduje słodkie lub wytrawne nadzienie.
Knedle można przygotować np. z:
- śliwkami,
- morelami,
- truskawkami,
- jabłkami,
- serem.
Słodkie knedle bardzo często podaje się polane masłem lub oprószone zrumienioną bułką tartą. Pysznie smakują posypane cynamonem. Popularne są także knedle podane ze słodką śmietanką doprawioną np. wanilią. Dla wielu to niezapomniany przysmak z dzieciństwa.
Wytrawne knedle mają wiele odmian np. pyzy z mięsem, pyzy z grzybami czy kluski nadziewane szpinakiem. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego i podaje z sosem pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: