Awanturka, czyli królowa PRL-u. Oto przepis na pastę ze szprotek jak za dawnych lat

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Awanturka to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku.
Awanturka to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku. Anna Daniluk
Udostępnij:
Tanie, pożywne i szybkie przepisy szczególnie doceniano w czasach PRL-u. Książki kucharskie polecały głównie przpeisy na proste dania, w których można było wykorzystać konserwy. Wśród nich najpopularniejsza była awanturka. Zobacz przepis na najprostszą wersję pasty rybnej do kanapki.

W skrócie

Tani przepis na śniadanie, czyli awanturka

Awanturka to pasta rybna, która znana jest niemal w całej Polsce. Jej podstawowe składniki to ryby oraz twaróg. Pozostałe składniki urozmaicają recepturę i często były wybierane według upodobań danej osoby. Na obozach harcerskich i rajdach krajoznawczych zajadano się pastą z makreli i twarogu. Najczęściej wybierano makrelę wędzoną. Jednak pasta z ryby wędzonej i twarogu może być zmieniana poprzez użycie:

  • szprotki wędzonej,
  • szprotek w sosie pomidorowym,
  • byczków w sosie pomidorowym
  • szprotek w oleju.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć kroki przygotowania awanturki

Najbogatsza w składniki awanturka na kanapkę przygotowywana była z dodatkiem śmietany, majonezu, musztardy, pokrojonej drobno cebuli, a nawet posiekanych ogórków konserwowych. Całość doprawiana była solą i pieprzem. Twaróg z rybą wędzoną to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa lub beztroskiej młodości.

Pasta ze szprotek - przepis

W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbara Bytnerowiczowa proponowała pastę z twarogu i wędzonej ryby oraz pastę z twarogu i konserwy rybnej. Traktując te przepisy jako bazę, można przygotować np.: pastę z makreli z twarogiem i cebulą. Jednak w PRL-u trudno było o świeżą rybę, więc tym można tłumaczyć popularność past rybnych na bazie „ryby z puszki”.

Pasta z twarogu i ryby konserwowej
Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego
  • 1/ 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym
  • 1 /4 cebuli
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ser biały trzeba dokładnie rozetrzeć widelcem lub blenderem ręcznym ze szprotkami w zalewie pomidorowej.
  2. Konsystencję można dozować przy pomocy sosu pomidorowego z konserwy.
  3. W tym czasie należy posiekać drobno cebulę i połączyć z pastą rybną.
  4. Następnie należy doprawić pastę ze szprotek solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką.
  5. Posmarowane pastą kromki chleba na koniec trzeba ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Ryba konserwowa – właściwości

Konserwy rybne to dla wielu osób wygodny sposób na zjedzenie tuńczyka, makreli, śledzi, sardynek, szprotek lub byczków. Jednak można mieć wątpliwości, czy są zdrowe. Dzięki jedzeniu ryb konserwowych można dostarczyć organizmowi witaminy A, D i z grupy B, a także białka. Warto sięgać po ryby pochodzące z certyfikowanych połowów i z miejsc, które mają ograniczony dostęp do metali ciężkich.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Victorinox

Victorinox Obieraczka żółta 7.6075.8

34,32 zł18,00 zł-48%
miejsce #2

Victorinox

Victorinox Obieraczka żółta 7.6075.8

34,32 zł18,00 zł-48%
miejsce #4

Tefal

TEFAL Fresh Express + MB756G31

373,05 zł249,00 zł-33%
miejsce #5

Biowin

Biowin Słoje do przetworów SZK6300A

21,08 zł15,20 zł-28%
miejsce #8

Biowin

Biowin Słoje do przetworów SZK6300A

21,08 zł15,20 zł-28%
miejsce #9

Yama Zestaw do sushi 6El.

79,50 zł59,00 zł-26%
miejsce #10

Konighoffer

Konighoffer Maselniczka Z Pokrywką I Łyżeczką Biała

49,11 zł39,34 zł-20%
miejsce #11

Emile Henry

Emile Henry Dozownik Na Olej Kremowy Clay (Eh020215)

179,99 zł153,00 zł-15%
miejsce #12

Ambition

Ambition Komplet Przyprawników Spice 7El. (60540)

45,90 zł39,99 zł-13%
miejsce #13

Emile Henry

Emile Henry Dozownik Na Olej Kremowy Clay (Eh020215)

179,99 zł159,00 zł-12%
miejsce #16

Peugeot

Peugeot młynek elektryczny do soli zest czarny (p-25939)

219,90 zł199,00 zł-10%
miejsce #18

Peugeot

Peugeot młynek elektryczny do soli zest czarny (p-25939)

219,90 zł199,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Awanturka, czyli królowa PRL-u. Oto przepis na pastę ze szprotek jak za dawnych lat - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie