Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
599 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Zacznij dzień z pysznym śniadaniem. Polecamy przepis na pieczoną owsiankę
Pieczona owsianka z bananem smakuje wyśmienicie. To pożywne i sycące śniadanie, po którym nie odczujesz potrzeby podjadania. Proponuję dodać do niej gorzką...
Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? W ten sposób będą chrupiące i mało tłuste
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na najlepsze placki ziemniaczane, które zaskakują wyjątkowym smakiem i chrupkością. Sekret tkwi w skrobi z odcedzonych...
Najlepsze surówki do obiadu. Pyszne i lekkie, idealne na wiosnę
Mamy dla ciebie zestawienie 7 najlepszych i prostych do przygotowania surówek do obiadu. To m.in. świeże ogórki z koperkiem i sosem winegret oraz surówka z...
Smarowidło, które pokona głód! Smaczna i zdrowa pasta do kanapek
Gotowanie bez mięsa nie musi być niesmaczne. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe smarowidło na kanapki — smalczyk wegetariański. To pożywna i...
Szybki pomysł na obiad z białym serem. Spróbuj posypać nietypowym dodatkiem
Kluski leniwe to popularne danie kuchni polskiej. Są tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, jajek i mąki pszennej, by w 15...
Doskonała rolada szpinakowa z łososiem. To wielkanocny hit
Rolada szpinakowa z łososiem to efektowna przekąska na Wielkanoc lub inną specjalną okazję. Mamy wypróbowany przepis na roladę, która nie pęka podczas zawijania...
Prosta i szybka surówka z pora i marchewki. Wyśmienity dodatek do obiadu
Surówka z pora i marchewki z dodatkiem soczystego jabłka i wyrazistego sosu winegret smakuje wyśmienicie. To zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Możesz jeść ją...
Łosoś smażony na patelni. Smak tak przyrządzonej ryby jest wyśmienity
Łosoś z patelni to pyszne danie, które odpowiednio przygotowane może stanowić prawdziwy rarytas. Podpowiadam, jak sprawić by ryba była soczysta i aromatyczna....
Puszysta babka wielkanocna. Z tego przepisu zawsze się udaje
Zbliża się Wielkanoc 2024. Na naszych stołach nie może zabraknąć pysznej drożdżowej babki, jednego z najbardziej tradycyjnych ciast w polskiej kuchni. Mam dla...
Mazurek wielkanocny z masą kajmakową. Poznaj przepis
Mazurek wielkanocny to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na mazurka kajmakowego na kruchym cieście,...