Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1109 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Ma ją co drugi Polak, ale diagnoza jest skomplikowana. Endokrynolog ostrzega
Prawie zawsze występuje u otyłych i cukrzyków, ale to także problem przy wielu innych schorzeniach. Mowa o insulinooporności, z którą zmaga się co drugi Polak,...
Tak objawia się niedobór omega-3. Warto rozpoznać go na czas
Nie tylko witamina D to składnik deficytowy w organizmach Polaków. Braki dotyczą też niezmiernie ważnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych....
Kichanie, zatkany nos, kaszel. Te objawy ma wiele osób. Sprawdź, co to może być
Odpowiadają za 3/4 przypadków alergii wziewnej. W domu ma je każdy, cierpiąc na uporczywe objawy. Uczulenie na roztocza kurzu może wywoływać także problemy...
Przyspiesza opalanie, ale może zabić! Uwaga na ten lek dostępny w Polsce
Opalenizna z zastrzyków lub sprayu do nosa? To możliwe, ale bardzo ryzykowne. Tak działa lek na rzadkie choroby genetyczne, który jest nielegalnie używany i...
To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy
Gdy trzustka niedomaga, pomoże specjalna dieta. Lecznicze menu ma mało tłuszczu i błonnika, ale wciąż może być smaczny. Dieta trzustkowa polecana jest także w...
Rakotwórczy składnik w popularnych kosmetykach. Uwaga na truciznę w łazience!
Ten składnik kosmetyków na wypryski może być źródłem rakotwórczego związku, który wywołuje białaczkę i choroby płuc. Tymczasem może „wyciekać” nawet z...
Nowatorska metoda leczenia trudnego zaburzenia. Wreszcie się udało!
Zespół stresu pourazowego (PTSD) to trudne w leczeniu zaburzenie psychiczne wywołane traumą. Medycyna wciąż poszukuje skutecznych metod terapii i wygląda na to,...
Myjesz zęby czarną pastą? Zobacz, co na jej temat mówi stomatolog
Moda na pasty do zębów z węglem aktywnym kwitnie nieprzerwanie, produktów zamiast ubywać tylko przybywa. Ich stosowanie niekoniecznie jest dobre dla zębów, a...
Siemię lniane może być toksyczne. Nie przyrządzaj go w ten sposób!
Len do picia to jeden z najlepszych napojów prozdrowotnych, ale przygotowany w niewłaściwy sposób staje się toksyczny. Tak nigdy nie rób kisielu z siemienia...
Śmiercionośna bakteria w mięsie z dyskontu. Sprawdź, czy masz to w lodówce
Jeśli masz w lodówce to mięso, koniecznie zwróć je do sklepu albo wyrzuć. W tym produkcie z popularnego dyskontu wykryto bakterię groźniejszą niż Salmonella....